Sari la conținut

Cea mai sănătoasă metodă de a prepara cafeaua

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cafea, amestecuri interzise

Cea mai sănătoasă metodă de a prepara cafeaua. Stimulentul de care avem nevoie pentru a începe o nouă zi este cofeina. Stimulează energia și ajută la combaterea oboselii. Cercetările arată că are potențialul de a reduce riscul de depresie și declin cognitiv, precum și de a îmbunătăți performanța atletică.

Cafeaua conține o cantitate mare de antioxidanți, care ajută la eliminarea radicalilor liberi, care sunt substanțe periculoase care pot provoca boli, inflamații și leziuni celulare.

Consumul de două până la trei căni de cafea pe zi este asociat cu o reducere a incidenței bolilor cronice precum diabetul, sindromul metabolic, bolile de inimă și cancerul.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul că unele cești de cafea nu sunt identice. Puteți alege o varietate de metode de preparare, tipuri de cafea, filtre și altele. Conținutul de antioxidanți al ceștii de cafea variază în general în funcție de metoda de preparare și de tipul de boabe folosite. Conform Health.com, acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății unei persoane.

 

Cea mai sănătoasă metodă de a prepara cafeaua

Presa franceză, picurarea sau prepararea la rece sunt câteva dintre numeroasele moduri în care se poate face cafeaua. Uleiurile și particulele sunt filtrate prin metode precum recum picurarea și capsulele de cafea filtrate.

Între timp, procesele care nu au fost filtrate, cum ar fi presa franceză, prepararea la rece sau cafeaua turcească, permit particulelor și uleiului să intre în băutura finală. Deși aroma bogată și îndrăzneață a cafelei poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății tale.

În Norvegia, un studiu cu peste 500.000 de persoane a constatat că consumul de cafea nefiltrată are un risc de mortalitate mai mare decât consumul de cafea filtrată.

Acest lucru se poate datora unor diterpene, particule care rămân în cafeaua nefiltrată, care cresc nivelul de colesterol. Cafeaua nefiltrată conține o cantitate de diterpene de aproximativ treizeci de ori mai mare decât cafeaua filtrată.

 

Tipul specific de boabe de cafea. Pentru o cafea sănătoasă este important de unde provin boabele de cafea și modul în care au fost prăjite.

Majoritatea beneficiilor cafelei sunt atribuite antioxidanților care sunt prezenți în cafea, așa că un conținut mai mare de polifenoli ar putea indica faptul că cafeaua este mai sănătoasă

În timp ce procesul de prăjire crește, beneficiile antiinflamatorii ale antioxidanților cafelei scad, conform studiilor in vitro (eprubetă). Cele mai multe proprietăți antiinflamatorii sunt găsite în cafeaua prăjită ușor.

Pentru a obține cea mai mare cantitate de antioxidanți în fiecare dimineață, luați în considerare cultivarea unei cafele prăjite mai puține din boabe cultivate la altitudini mari.

 

Cafea la filtru sau espresso

Gravitația cafelei filtrate permite apei să picure și să producă infuzie. Pentru a produce o băutură concentrată și revitalizantă, espresso este făcut folosind apă sub presiune și boabe de cafea măcinate fin.

Cercetările au arătat că, în comparație cu cafeaua nefiltrată, cafeaua filtrată conține mai puține diterpene nocive. Espresso are un conținut de diterpene undeva între cafeaua filtrată și cea nefiltrată. Acesta ar putea fi motivul pentru care consumul a 3–5 căni de espresso pe zi este asociat cu un nivel mai ridicat al colesterolului total.

Espressoul oferă beneficii antioxidante și energie suplimentară. Din cauza conținutului concentrat de cofeină și a cantității mai mari de diterpene, este recomandat să o beți cu moderație.

 

Cafeaua fierbinte sau rece

Studiile arată că cafeaua fierbinte are mai mulți antioxidanți decât cea preparată la rece. Cafeaua fierbinte poate fi mai bună pentru sănătatea generală, deoarece este responsabilă pentru beneficiile aduse sănătății.

De asemenea, cafeaua rece are un grad mai mic de aciditate decât cafeaua fierbinte. Acest lucru poate explica de ce problemele digestive asociate cu cafeaua fierbinte sunt mai frecvente la cafeaua preparată la rece.

 

Elemente suplimentare de luare în considerare

 

Pentru efectele sale de a reduce oboseala, majoritatea oamenilor beau cafea. O ceașcă tipică de cafea conține 95 până la 200 mg de cofeină.

Pentru a reduce efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi durerile de cap, insomnia, ritmul cardiac rapid și anxietatea, Food and Drug Administration (FDA) recomandă limitarea dozei de cofeina la 400 mg pe zi. Limita zilnică recomandată pentru femeile însărcinate este de 200 mg. pentru a ajuta la evitarea avortului spontan sau a nașterii copiilor prematur.

 

Dacă doriți să reduceți cantitatea de diterpene din cafeaua filtrată, rețineți că filtrele din hârtie elimină diterpenele care cresc colesterolul mai bine decât cele din metal. Are calități absorbante și captează particulele mai mici. În plus, filtrele din hârtie oferă un gust mai bun băuturilor decât cele din metal.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel