A fost confirmat primul caz de gripă de tip A din acest sezon, la un băiat de 11 ani din Capitală. El a fost internat la Institutul Matei Balş, din cauza complicaţiilor.
Medicii atrag atenţia că în precedentul sezon rece s-au înregistrat cele mai multe şi cele mai severe cazuri de infecţii respiratorii, inclusiv la persoane tinere, fără factori de risc, însă nevaccinate.
Populaţia este îndemnată să se imunizeze, în condiţiile în care administrarea serului dedicat rămâne principala metodă de prevenire a infecţiilor respiratorii.
Doctorul Victoria Aramă, medic primar la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, pentru RADOR:
”După pandemie, în istoria medicinei s-a scris acest lucru şi este menţionat. Următorii ani, următoarele sezoane reci, după pandemie, la perioadele care au fost pandemii de gripă, au urmat nişte ani cu frecvenţă foarte mare şi severitate foarte mare pentru toate infecţiile transmise pe cale respiratorie, de aceea cred că trebuie să sensibilizăm în acest moment, septembrie, octombrie, populaţia să se vaccineze împotriva tuturor infecţiilor respiratorii pentru care avem vaccin disponibil, pentru a face prevenţie şi a nu supraîncărca sistemul sanitar în curând şi a-l colmata cu cazuri de infecţii respiratorii, care puteau fi prevenite.”
Vaccinul antigripal se găseşte deja în farmacii şi este gratuit, pe baza reţetei de la medicul de familie, pentru copiii între 6 luni şi 18 ani, pentru persoanele care suferă de diferite boli cronice şi cei care au peste 65 de ani. Pentru restul populaţiei, vaccinul este compensat 50%.