Sari la conținut

Ce se întâmplă cu corpul tău când renunți la alcool. 7 beneficii uimitoare pentru care corpul tău îți va mulțumi

consumul de alcool
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de alcool

Consumul cronic de alcool poate duce la leziuni hepatice, precum ciroza, funcția imunitară slăbită și probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială și aritmia.

Alcoolul afectează organismul în mai multe moduri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, poate acționa ca un deprimant, afectând astfel funcțiile cognitive și motorii ale creierului prin încetinirea comunicării creierului cu organismul. Acest lucru poate duce la o judecată slabă, la pierderea coordonării și la timpi de reacție lenți.

Cu toate acestea, consumul cronic de alcool are efecte mai grave. Consumul cronic de alcool poate duce la leziuni hepatice, funcția imunitară slăbită și probleme cardiace. De asemenea, vă poate afecta somnul, provoca creșterea în greutate și crește riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de ficat, sân și tractul digestiv.

Din cauza efectelor atât de severe ale consumului de alcool, este important să renunțați la consumul de alcool.

alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile uimitoare ale renunțării la alcool

Iată ce se întâmplă cu corpul vostru când renunțați la alcool.

1. Funcție hepatică îmbunătățită: Ficatul este responsabil pentru metabolizarea alcoolului, iar consumul cronic de alcool poate duce la ficatul gras, inflamație sau ciroză. Când renunțați la alcool, ficatul începe să se repare singur, reducând astfel acumularea de grăsime în câteva săptămâni și îmbunătățind funcționarea generală a ficatului. În timp, acest lucru reduce riscul de boli hepatice și ajută la detoxifiere.

2. Sănătate mai bună a inimii: Alcoolul crește tensiunea arterială și colesterolul rău (LDL) și provoacă bătăi neregulate ale inimii. Renunțarea la alcool poate scădea tensiunea arterială, reduce inflamația și poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă precum hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și cardiomiopatie. În timp, inima tinde să funcționeze mai eficient.

3. Claritate mentală și dispoziție mai bună: Alcoolul afectează neurotransmițătorii din creier, ceea ce contribuie la schimbări de dispoziție, anxietate și depresie. Odată ce încetați să beți, chimia creierului începe să se stabilizeze, ceea ce duce la o mai bună reglare emoțională, modificări mai scăzute ale dispoziției și îmbunătățirea funcției cognitive.

4. Îmbunătățire a somnului: În timp ce alcoolul vă poate ajuta să adormiți, vă afectează ciclurile de somn, în special somnul REM, ducând la nopți agitate. Când încetați să beți, tiparele de somn tind să se îmbunătățească, rezultând un somn mai reparator. Un somn mai bun ajută la creșterea energiei generale, la îmbunătățirea memoriei și la îmbunătățirea performanței în timpul zilei.

Ce se întâmplă cu corpul tău când renunți la alcool

 

5. Scădere în greutate: Alcoolul este bogat în calorii și duce adesea la alegeri alimentare slabe. Renunțarea ajută la reducerea aportului de calorii, la reglarea zahărului din sânge și poate duce la pierderea în greutate. De asemenea, evitarea alcoolului reduce retenția de apă și balonarea, ducând la un aspect mai suplu.

6. Întărire a sistemului imunitar: Alcoolul slăbește sistemul imunitar, ceea ce vă face mai susceptibil la infecții. Renunțarea la alcool ajută la întărirea capacității corpului de a lupta împotriva infecțiilor și de a se recupera mai repede după boli. În timp, acest lucru poate reduce riscul de infecții severe.

7. Sănătate mai bună a pielii: Alcoolul deshidratează pielea și dilată vasele de sânge, ducând la uscăciune, roșeață și erupții. Odată ce încetați să beți, nivelul de hidratare se îmbunătățește și pielea pare mai clară, mai strălucitoare și mai tânără. Acest lucru reduce, de asemenea, aspectul ridurilor și umflăturii, în special în jurul ochilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel