Sari la conținut

Președinta CNAS: vaccinare nu ar trebui să fie o alegere opțională, ci obligatorie. Amenințări pentru sănătate în noul sezon epidemic

Vaccin la copii
Campanie de vaccinare
Copil insotit de mama la medic pentru a face un vaccin

Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a subliniat importanța vaccinării ca responsabilitate colectivă, nu ca o alegere opțională, în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru sănătate. Cum reacționăm?”, organizată de DC News Media Group.

Herdea a evidențiat faptul că, deși am trecut printr-o pandemie globală care a demonstrat eficacitatea vaccinurilor, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România. Un exemplu este vaccinarea împotriva rujeolei, unde rata de acoperire este de doar 70%, mult sub nivelul necesar pentru imunitatea de grup, care ar trebui să depășească 95% conform strategiei naționale de vaccinare aprobate prin HG 1006/2023.

În contextul acestor statistici, Herdea a subliniat că este esențial ca vaccinarea să fie privită nu doar ca un act individual, ci ca o măsură de sănătate publică pentru protejarea comunității, în special a celor mai vulnerabili membri ai societății.

Valeria Herdea: vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională

Dr. Valeria Herdea
Sursă foto: EVZ

Preşedinta CNAS a subliniat şi că, în cazul vaccinării antigripale, deşi aceasta este gratuită pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice, rata de acceptare rămâne scăzută.

Multe persoane în vârstă, care ar beneficia în mod direct de protecţie, rămân nevaccinate, fapt ce duce la agravarea unor boli cronice deja existente. În strategia naţională de vaccinare, se evidenţiază în mod clar că protejarea grupurilor vulnerabile, cum sunt vârstnicii şi bolnavii cronici, este crucială pentru reducerea poverii bolilor asupra sistemului de sănătate.

Valeria Herdea a precizat: „Trebuie să creştem încrederea populaţiei în personalul medical şi să transmitem clar care sunt beneficiile vaccinării. Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. În copilărie, am fost cu toţii vaccinaţi şi protejaţi, dar astăzi avem acces la vaccinuri moderne care pot salva vieţi. Depinde doar de noi să ne vaccinăm copiii şi să le asigurăm un viitor sănătos”.

Strategia Naţională de Vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030

Principalele obiective ale Strategiei Naţionale de Vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030 sunt:

  • o acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul naţional de vaccinare;
  • o acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieţii la grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare;
  • creşterea cererii/acceptanţei peantru vaccinare a populaţiei;
  • menţinerea statutului de ţară care a eliminat rubeola endemică;
  • menţinerea statutului de ţară care a eliminat poliomielita;
  • eliminarea şi menţinerea eliminării rujeolei endemice;
  • prevenirea infecţiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel