Sari la conținut

Semnal de alarmă: Cancerul mamar, tot mai frecvent între 50-69 de ani

cancer mamar
sursa foto: Doctorul Zilei

Octombrie este luna de conştientizare cu privire la cancerul sân, iar în acest context specialiştii român atrag atenţia că, în prezent, cancerul mamar poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc.

Potrivit datelor Institutului Naţionale de Sănătate Publică (INSP), cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani.

Statistici: 54% dintre cazuri apar la vârsta de 45-69 de ani

Astfel, statisiticile relevă că aproximativ 11,43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.

Riscul de apariţie a bolii este reprezentat de: gen, înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiaţii, vârsta la care a debutat menstruaţia şi vârsta la prima sarcină, consumul de tutun şi terapia hormonală postmenopauză.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnal de alarmă: Incidenţa cancerului creşte cu vârsta

„Incidenţa cancerului creşte cu vârsta, odată cu creşterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puţin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrâneşte”, susţin specialiştii.

În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, s-au înregistrat: 12.685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidenţă standardizată pe grupe de vârstă de 69,4%, 3.877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6%.

Mamografia, principala metodă de diagnostic precoce

mamografie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populaţional, prin mamografie, adresat populaţiei feminine cu vârste între 50 şi 69 de ani, pentru că, în acest interval de vârstă, incidenţa este cea mai mare, transmite Agerpres.

Campania încurajează femeile cu vârste peste 40 de ani să discute cu medicii despre factorii de risc proprii faţă de cancerul mamar, iar sloganul campaniei este „Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”.

Măsuri de prevenţie pentru cancerul mamar

Prin adoptarea măsurilor Codului European de Luptă Contra Cancerului, se poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populaţional, peste 40% dintre cancere ar putea fi evitate:

* nu fumaţi, evitaţi fumatul acasă;
* luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă;
* limitaţi consumul de alcool;
* alăptarea reduce riscul de cancer al mamei;
* fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi;
* evitaţi expunerea la radiaţii;
* participaţi la programele de screening organizat pentru: cancerul mamar (femei între 50 şi 69 de ani), cancerul de col uterin (femei între 24 şi 64 de ani) şi cancerul colorectal (femei şi barbaţi între 50 şi 75 de ani).

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel