Sari la conținut

ARPIM și RASCI solicită Guvernului să ia poziție pentru revizuirea urgentă a Directivei privind tratarea apelor uzate urbane

Sursă foto: Getty Images
  • O scrisoare privind reevaluarea propunerilor Directivei privind tratarea apelor uzate urbane (Urban Wastewater Treatment Directive) și impactul acesteia asupra sectorului farmaceutic a fost trimisă de cele două asociații în atenția Guvernului și ministerelor relevante.
  • Industria farmaceutică împărtășește angajamentul de a îmbunătăți standardele de mediu, în special în ceea ce privește eliminarea micropoluanților din apele uzate prin tratare cuaternară.
  • Impactul unor măsuri neconcordante cu realitatea poate fi major atât pentru pacienți, cât și pentru industria farmaceutică europeană, care joacă un rol vital în asigurarea de medicamente.

 București, 30 septembrie 2024 –Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI), asociații ce reunesc un număr semnificativ de producători internaționali de medicamente, solicită reevaluarea cadrului legislativ al Directivei privind tratarea apelor uzate urbane (UWWTD) pentru a se asigura că este aliniat cu principiile proporționalității, echității și durabilității. În forma actuală propusă de Comisia Europeană, directiva conține inadvertențe majore și are potențialul de a impacta negativ accesul pacienților la medicamente și produse farmaceutice.

Astfel, ARPIM și RASCI își exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerile incluse în această Directivă, care se apropie de aprobarea finală în Consiliul European de Miniștri. Industria farmaceutică susține pe deplin obiectivul de protejare a sănătății publice și a mediului, în special prin atenuarea eliberării de substanțe nocive în sistemele apelor uzate. Cu toate acestea, studiul de fezabilitate și de evaluare a impactului efectuat de Comisia Europeană conține inexactități semnificative care ar putea avea consecințe de amploare asupra sistemului de sănătate și asupra peisajului industrial mai larg.

Produsele farmaceutice și cosmeticele sunt considerate responsabile pentru 92% din micropoluanții din apele uzate

Una dintre cele mai îngrijorătoare probleme este constatarea că produsele farmaceutice și cosmeticele sunt considerate responsabile pentru 92% din micropoluanții din apele uzate. “Această cifră supraestimează semnificativ contribuția sectorului nostru, deoarece dovezile independente demonstrează că produsele farmaceutice și cosmeticele reprezintă doar 10-13% din încărcătura toxică totală[1].

Alte industrii, cum ar fi pesticidele, aditivii din plastic, produsele alimentare și produsele chimice industriale, sunt contribuitori substanțiali, dar nu sunt trași la răspundere într-un mod comparabil”, declară Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.

Impactul potențial asupra disponibilității medicamentelor critice și de lipsa acestora

Cadrul de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR),așa cum este propus, plasează în mod inechitabil povara financiară a costurilor de tratament cuaternar doar pe două sectoare: farmaceutic și cosmetic. Această aplicare restrânsă a principiului „poluatorul plătește” nu numai că denaturează sursele reale de poluare, dar riscă și să impună obligații financiare excesive industriei noastre.

Sectorul farmaceutic, în special, va fi afectat de consecințele negative involuntare ale acestei legislații, afectând sustenabilitatea și autonomia strategică a sectorului farmaceutic și a sistemului de sănătate din Europa.

În plus, cele două asociații sunt profund îngrijorate de impactul potențial asupra disponibilității medicamentelor critice și de lipsa acestora. O analiză preliminară arată că o parte din portofoliul de produse ar putea deveni nesustenabilă din punct de vedere economic, unele dintre aceste produse fiind clasificate drept medicamente critice pe lista Uniunii.

“Având în vedere fragilitatea dovezilor științifice care stau la baza modificării Directivei și alocarea disproporționată a costurilor, solicităm cu celeritate reevaluarea cadrului legislativ al Directivei pentru a se asigura că este aliniat cu principiile proporționalității, echității și durabilității.O abordare mai echilibrată și mai favorabilă incluziunii, care să ia în considerare toți factorii care contribuie la micropoluanți, ar servi mai bine atât mediului, cât și cetățenilor UE”, a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

O solicitare în acest sens a fost deja trimisăîn atenția Prim-ministrului al României, dar și către Ministerele Mediului și Sănătății, pentru a cere reevaluarea datelor științifice utilizate și pentru a pleda pentru o soluție legislativă proporțională și echitabilă.

 

Despre ARPIM

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM),www.arpim.ro, a fost înființatăîn anul 1995 pentru a facilita accesul pacienților români la progresele industriei farmaceutice în materie de cercetare și dezvoltare de noi tratamente.

ARPIM reprezintă 29 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente inovatoare, prezente în România. Acestea realizeazăîmpreună 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceuticeromânești. Suntem o organizație non-guvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, care își propune să fie un partener de încredere al autorităților din domeniul sănătății și al comunității medicale, contribuind activ alături de aceștia la crearea unui sistem de sănătate performant, care facilitează accesul pacienților în timp util la medicamente de ultimă generație și la servicii medicale performante.

Începând cu anul 2004, ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), organizația reprezentativă a industriei farmaceutice din Europa. 

Despre RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispositive medicale), www.rasci.ro, reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România.

Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora. RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.

[1]https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969722046915

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel