Sari la conținut

Anunț oficial de la Casa de Pensii: pensiile care dispar cu noua lege. Cei mai afectați români

pensie
Sursă foto: Getty Images
recalculare pensii

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a emis clarificări importante privind modificările aduse de Legea nr. 360/2023 pentru pensionarii cu pensii anticipate, anticipate parțiale sau de invaliditate. Acestea vor fi transformate automat în pensii pentru limită de vârstă atunci când beneficiarii ajung la vârsta standard de pensionare, cu condiția să fi îndeplinit stagiul complet de cotizare. În unele cazuri, stagiul trebuie să depășească minimul legal cu cel puțin 5 ani, recalcularea fiind realizată conform noilor reglementări.

Condiții pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă

Conform CNPP, pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, trebuie îndeplinite două condiții principale:

  • Împlinirea vârstei standard de pensionare, conform anexei nr. 5 din Legea nr. 360/2023, cu respectarea stagiului minim de cotizare.
  • Împlinirea vârstei reduse de pensionare, în cazul realizării stagiului complet de cotizare, conform legislației în vigoare.

Începând cu 1 septembrie 2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt detaliate în Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023. În cadrul acestor articole, se specifică modul de recalculare a pensiilor și valorificarea eventualelor perioade de cotizare realizate pe durata pensionării de invaliditate sau anticipate.

Sursă foto: Ziarul de Iași

Recalcularea și beneficiile pentru pensionari

Un aspect esențial al noii legislații este recalcularea pensiilor. La transformarea în pensie pentru limită de vârstă, diminuările aplicate pensiilor anticipate sau anticipate parțiale vor fi eliminate, transmite Capital.

De asemenea, recalcularea va lua în considerare toate perioadele de cotizare realizate și nevalorificate anterior. Astfel, pensionarii pot beneficia de pensii mai mari odată ce îndeplinesc condițiile pentru pensionarea la limită de vârstă, transmite Casa de Pensii.

Pentru cei care beneficiază de pensie de invaliditate, aceasta va fi transformată în pensie pentru limită de vârstă atunci când se îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Perioadele de cotizare realizate pe durata pensionării de invaliditate, precum și alte perioade asimilate, vor fi valorificate în calculul final al pensiei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel