Sari la conținut

Raport UNICEF: 3 din 10 copii români au cu o tulburare mintală

Depresia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou raport al UNICEF relevă că aproximativ 22.000 de copii și adolescenți din România sunt diagnosticați cu o tulburare mintală, dublu față de media altor țări. Totdată, alții se confruntă cu diverse dificultăți emoționale și cognitive.

Situația este cu atât mai alarmantă cu cât UNICEF a avertizat că în zonele rurale, copiii nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare. În context, organizaţia pune accentul pe necesitatea unui parteneriat între instituții care să ofere un sprijin continuu pentru echitate și incluziune în educație.

Acești copii și adolescenți sunt supuși adesea discriminării sociale, dar și a riscului de a cădea în patima viicilor, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de droguri.

Tinerii vor să înveţe să-şi gestioneze emoţiile

În cadrul conferinţei „Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”, chiar tinerii au venit cu idei ce pot fi puse în practică de oficiali, transmite Antena3 CNN.

„Propunem introducerea unui nou obiect de studiu care să ne învețe cum să gestionăm gândurile și emoțiile, precum și discutarea la alte materii, dar și training-uri pentru profesori ca să poată identifica cât mai devreme provocări legate de sănătatea mintală.

Noi, copiii, avem nevoie de sprijinul adulților, de sprijinul dumneavoastră pentru a aduce o viață sănătoasă și a ne dezvolta armonios”, a spus Octavian, membru al Boardului Copiilor din România susținut de UNICEF.

tristete
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Adolecenţii din România se simt triști mai mult de o dată pe săptămână

„Începând cu anul școlar trecut 2023-2024, am recomandat școlilor ca în cadrul săptămânii altfel să abordeze teme de interes strâns legate de educația pentru un stil de viață sănătos, precum prevenirea consumului de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor”, a spus şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani se simt triști mai mult de o dată pe săptămână, dublu față de media altor 45 de țări incluse în studiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel