Sari la conținut

5 semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral care pot apărea cu până la 90 de zile mai devreme

avc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptom tacut AVC

Nu ignorați simptomele subite asemănătoare unui accident vascular cerebral care dispar la fel de repede, avertizează medicii, menționând că unele durează 10 minute și dispar în 24 de ore.

Potrivit experților, ar trebui să acordați atenție celor 5 semne de avertizare care pot apărea cu până la 90 de zile înainte de un accident vascular cerebral.

De exemplu, dacă brațul devine brusc umflat sau slăbit sau dacă vorbirea vi se îngreunează, iar simptomele dispar curând, nu trebuie să uitați, ci să vă contactați medicul.

Aceste simptome tranzitorii asemănătoare unui accident vascular cerebral, deși nu lasă efecte de durată, nu trebuie ignorate.

Aceste semne pot indica un atac ischemic tranzitoriu (AIT), cunoscut și sub numele de „mini accident vascular cerebral” sau „accident vascular cerebral de avertizare”.

5 semne de avertizare ale unui accident vascular cerebral

„Simptomele unui accident ischemic tranzitoriu includ o față căzută, slăbiciune a brațelor și dificultăți de vorbire, similare cu un accident vascular cerebral adevărat, dar fără leziuni permanente”, a declarat Dr. Ahmed Itrat de la Cleveland Akron General Clinic.

Directorul de neurologie vasculară de la Spitalul Langone din New York a explicat în continuare cât de gravă este problema.

„Este într-adevăr un semn prevestitor pentru mulți oameni că vor avea un accident vascular cerebral chiar în următoarele 48 de ore sau în următoarele șapte, 30 sau 90 de zile”, a declarat Dr. Giglio pentru The Huffington Post.

Potrivit National Health Service (NHS) din Regatul Unit, un „mini accident vascular cerebral” poate apărea atunci când fluxul sanguin către creier este întrerupt temporar. Simptomele la care trebuie să fiți atenți sunt:

  • Echilibru – persoana se poate lăsa purtată de val sau își poate pierde complet echilibrul.
  • Vederea – trebuie să fiți atenți la modificări ale vederii, cum ar fi încețoșarea, pierderea vederii sau vederea dublă.
  • Fața – poate fi înclinată într-o parte, persoana nu poate zâmbi sau gura sau ochii sunt ușor „deformați”.
  • Brațe – persoana poate fi incapabilă să ridice ambele brațe și să le țină în acea poziție din cauza slăbiciunii sau rigidității unui braț.
  • Vorbire – vorbirea poate fi confuză, adică persoana poate să nu fie capabilă să vorbească deloc, deși dă impresia că este conștientă de tot. De asemenea, ea poate avea probleme în a înțelege ce i se spune.

În orice caz, medicii avertizează că, dacă observați oricare dintre aceste semne, trebuie să chemați imediat o ambulanță. De asemenea, ei notează că unele dintre aceste simptome pot dura aproximativ zece minute și dispar în 24 de ore.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel