Sari la conținut

8 noi medicamente vor fi disponibile în farmaciile din UE

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) recomandă autorizarea a opt noi tipuri de medicamente pentru punere pe piața farmaceutică din ţările UE.

Astfel, experţii Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA au recomandat aprobarea a opt medicamente, din care două biosimilare și un generic, pentru punere pe piața Uniunii Europene și extinderea indicației terapeutice pentru alte 12 tratamente.

8 noi medicamente pot intra în circuitul farmaceutic

  • Elahere (mirvetuximab soravtansine), pentru tratamentul pacienților cu cancer ovarian, cancer al trompelor uterine sau cancer peritoneal primar.
  • Hetronifly (serplulimab), pentru tratamentul cancerului pulmonar cu celule mici în stadiu extins.
  • Hympavzi (marstacimab), pentru tratamentul sângerărilor la pacienții cu vârsta de cel puțin 12 ani cu hemofilie A și B.
  • Penbraya (vaccin meningococic), pentru imunizarea împotriva bolii declanșate de bacteria Neisseria meningitidis.
  • Theralugand (clorură de lutețiu – 177lu), un precursor radiofarmaceutic.
  • Afqlir (aflibercept), Opuviz (aflibercept), biosimilare, pentru tratamentul degenerării maculare legate de vârstă (DMLV).
  • Pomalidomide Teva (pomalidomidă), generic, pentru tratamentul pacienților cu mielom multiplu.
Grupul de companii farmaceutice Direct Pharma Logistic, după șase luni
Foto credit: arhiva doctorulzilei.ro

Indicaţii terapeutice extinse pentru unele medicamente

CHMP a recomandat extensia indicațiilor terapeutice pentru 12 medicamente: Aflunov, Buccolam, Darzalex*, Dupixent, Esperoct, Fasenra, Keytruda, Otezla, Pravafenix, Synjardy, Zavicefta și vaccinului Imvanex împotriva mpox (pentru administrare la copii și adolescenți cu vârsta între 12 și 17 ani).

În urma reevaluării, experții din cadrul CHMP au reconfirmat decizia de a nu recomanda autorizarea medicamentului Syfovre (pegcetacoplan), dezvoltat pentru tratamentul atrofiei geografice, o afecțiune asociată DMLV.

De la începutul acestui an, EMA a recomandat autorizarea a 79 de medicamente pe piața UE și extinderea indicației terapeutice pentru 63 de medicamente existente, aminteşte 360medical.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel