Sari la conținut

Ce pensie are Theodor Stolojan după recalculare: „Eu am fost păgubit tot timpul”

pensie stolojan
sursa foto retete si vedete

Fostul premier al României și ex-președinte al Partidului Național Liberal, Theodor Stolojan, a discutat în cadrul unei emisiuni televizate pe tema pensiilor sale.

Stolojan a precizat că în momentul de față are trei pensii: una pe contribuții în România, alta de la Banca Mondială și una din partea Parlamentului European și a precizat că niciuna dintre acestea nu se poate numi „pensie specială”, conform republica.ro.Pensia pe care acesta o încasează în România, în baza contribuțiilor, a ajuns la 9.700 de lei, în urma noii recalculări a pensiilor.

Ce pensie are Theodor Stolojan după recalculare

„Aveam 6.000 de lei și ceva înainte de recalculare. Și acum îmi pun întrebarea – deci 18 ani de zile de pe contributivitate eu am fost păgubit tot timpul, dacă ar fi fost sistemul pe contributivitate de când am ieșit la pensie. (…)

„Am o pensie de la Banca Mondială care e o pensie cum e pilonul II de pensii private în România – îmi reținea din fiecare salariu și se acumula într-un fond, care pe urmă era investit. Și am o pensie de la Parlamentul European. Însă niciuna din astea nu are caracteristica de pensie specială, nu atinge nebunia pe care am creat o în România. Eu, cu pensia mea recalculată pe contributivitate în România, sunt sub jumătate din media pensiei pe care o are sistemul”, a declarat Stolojan.

Suma cumulată, în euro, se ridică la aproximativ 4.500 de euro lunar. Peste 3,8 milioane de pensii, respectiv 82,56%, au fost mărite ca urmare a aplicării noului calcul, iar în cazul pensionarilor care au beneficiat de majorări, creșterea pensiei medii este de 622 de lei, a precizat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56% au fost majorate ca urmare a recalculării. În iunie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 lei”, a spus Bucura-Oprescu, potrivit Ziare.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel