Sari la conținut

Poți pierde 1.400 lei la pensie, dacă nu depui o cerere la Casa de Pensii. Data limită este 25 septembrie

Recalcularea pensiei
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
document ce trebuie depus la Casa de Pensii

Cine pierde 1.400 de lei la pensie. Două categrorii de persoane trebuie să meargă la ghișeele caselor de pensii pentru a depune documente. Data limită este 25 septembrie, într-un caz, și 26 obctombrie, în celălalt caz.

În această situație se găsesc persoanele care beneficiază de pensie de urmaș. Indiferent că este vorba de elev sau student, toți tinerii cu vârsta de până în 26 de ani pot primi pensie lunară dacă unul dintre părinți a decedat.

Atenție! Cine poate pierde 1.400 de lei la pensie

Pensiile pot fi primite doar dacă sunt aduse documente justificative la casele de pensii teritoriale. Unele persoane trebuie să le depună de două ori pe an pentru a face dovada că pot primi pensie de la stat.

Calculul se face în funcție de cât avea pensie sau când e vorba de o persoană mai tânără, după stagiul de cotizare și vechime.

În medie, pensiile medii sunt 2.800 lei, iar cele de urmaș sunt la jumătate, adică 1.400 lei pe lună.

Cei care nu fac dovada că sunt elevi sau studenți pot pierde acest venit lunar.

„Înregistrăm adeverințe de la elevii care beneficiază adeverințe de urmaș. Până pe 25 septembrie trebuie să facă dovada că își continuă studiile. Pe studenți îi așteptăm până pe data de 25 octombrie.

Dacă nu se prezintă adeverința pentru dovada continuării studiilor vom continua la suspendarea plății pensiilor. În județul Iași avem 14.000 de beneficiari sunt elevi, studenți și soții de pensii de urmaș”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași, potrivit newsweek.ro.

Conform prevederilor art. 74 lit. b) din Legea nr. 360/2023, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel