Din cuprinsul articolului
Viruși precum COVID-19, rabia, virusul West Nile și virusul ecvin de est afectează sănătatea neurologică. Pot duce la stres, anxietate, retard mental, convulsii, epilepsie și chiar paralizie.
A existat o creștere masivă a numărului de cazuri de boli infecțioase în întreaga lume, iar una dintre cele mai frecvente complicații ale acestora este inflamația creierului, care pune viața în pericol dacă nu este abordată bine la timp.
Potrivit experților, creșterea virusurilor precum West Nile Fever, Rabia, COVID-19, Dengue și encefalita ecvină de Est – cunoscute pentru a provoca complicații grave ale creierului, inclusiv encefalita și meningita – a crescut din cauza schimbărilor climatice.
Intervenția timpurie este esențială pentru a preveni consecințele severe, cum ar fi coma sau moartea. Medicii spun că majoritatea virușilor afectează mucoasa creierului sau meningele, ducând la:
- Febră mare
- Greaţă
- Vărsături
- Confuzie
- Convulsii
- Inflamația creierului
5 viruși periculoși pentru sănătatea creierului. 1. Virusul West Nile
Potrivit experților, de cele mai multe ori, virusul West Nile, care se răspândește prin înțepăturile de țânțari și provoacă erupții cutanate și dureri musculare, nu provoacă simptome sau o boală ușoară, asemănătoare gripei.
Dar poate duce la o boală care pune viața în pericol, cum ar fi inflamația creierului sau encefalita sau inflamația mucoasei măduvei spinării, cunoscută sub numele de meningită.
Fiind un arbovirus, sau un virus pe care îl obțineți de la un artropod sau insectă, West Nile este un virus ARN din genul Flavivirus. Se răspândește prin țânțari infectați care te pot mușca.
2. Dengue
Virusul dengue sau DENV provoacă o inflamație extremă în creier și măduva spinării, dăunând și mai mult țesuturilor celulelor corpului. În multe cazuri, duce și la trombocitopenie sau la un număr scăzut de trombocite, care poate provoca hemoragie și eventual deces.
Potrivit experților, dengue vă afectează creierul în mai multe moduri, inclusiv encefalita, care provoacă inflamarea creierului și convulsii. Encefalopatia dengue apare atunci când creierul este afectat de virusul dengue sau de răspunsul imun al organismului.
Simptomele includ:
- modificări ale stării mentale,
- comportament neobișnuit,
- inconștiență.
Sindromul Guillain-Barré sau GBS este o tulburare autoimună care apare după o infecție cu dengue, provocând slăbiciune musculară, paralizie și dificultăți de respirație.
Riscul de accident vascular cerebral crește, de asemenea, cu dengue din cauza sângerării sau a cheagurilor de sânge, potrivit timesnownews.com.
Viruși periculoși care afectează sănătatea creierului. 3. COVID
Lumea a luat o pauză, la propriu, în timpul pandemiei de Covid, în 2020. Potrivit studiilor, COVID-19 are efecte asupra creierului atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.
COVID-19 poate duce, de asemenea, la diverse probleme de sănătate mintală, cum ar fi stresul, anxietatea și depresia, potrivit diferitelor cercetări. Crește riscul apariției diferitelor afecțiuni ale creierului, cum ar fi accidentul vascular cerebral și psihoza, chiar și în următorii câțiva ani.
4. Rabia
Rabia este o infecție virală periculoasă cauzată de virusul rabiei – care afectează în primul rând sistemul nervos central. De obicei, se transmite prin mușcături și zgârieturi de la animalele infectate – de obicei câini, lilieci și alte mamifere. Odată ce virusul intră în corp, poate călători de-a lungul nervilor până la creier, unde provoacă inflamație severă.
Potrivit experților, perioada de incubație a rabiei variază, de la câteva săptămâni la câteva luni, dar simptomele, cum ar fi febră, dureri de cap, oboseală, confuzie și halucinații, apar de obicei în decurs de 1-3 luni după expunere.
Chiar dacă rabia afectează persoane de orice vârstă, copiii sunt adesea mai vulnerabili datorită interacțiunilor lor cu animalele. Din păcate, este întotdeauna aproape fatală odată ce apar simptomele, cu o rată a mortalității aproape de 100%.
Viruși care afectează sănătatea creierului. 5. Encefalita ecvină de est
Encefalita ecvină de est sau EEE se poate răspândi prin mușcături de la un țânțar infectat. Conduce la inflamarea creierului sau encefalită și afectează grav modul în care funcționează creierul și nervii.
Potrivit estimărilor, aproximativ 30% dintre cei mușcați de un țânțar infectat cu EEE dezvoltă encefalită și mor din cauza infecției. În afară de asta, duce și la leziuni neurologice care cauzează retard mintal, epilepsie, paralizie, surditate și orbire.