Sari la conținut

Alăptarea este crucială pentru un microbiom sănătos al sugarului. Dea semenea, scade riscului de astm

alaptare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile alaptarii pentru mame

Un nou studiu a constatat că alăptarea în primul an de viață al sugarilor poate ajuta la scăderea riscului de astm și la maturizarea treptată a microbiomului intestinal al bebelușului.

Cercetătorii au luat date dintr-un proiect de cercetare pe termen lung în domeniul sănătății care a implicat 3.500 de copii canadieni.

Alăptarea este crucială pentru un microbiom sănătos la sugari

Un nou studiu a constatat că alăptarea în primul an de viață al sugarilor poate ajuta la scăderea riscului de astm bronșic prin colonizarea corpului lor cu un amestec sănătos de microbi.

Studiul a fost publicat în revista Cell și arată că alăptarea timp de trei luni a ajutat la maturizarea treptată a microbiomului intestinal al bebelușului.

Cu toate acestea, atunci când alăptarea este întreruptă mai devreme de trei luni, perturbă dezvoltarea microbiomului și, de asemenea, crește riscul de astm preșcolar. Cercetătorii au explicat că laptele matern are zaharuri complexe și alți nutrienți care stimulează creșterea microbilor sănătoși în intestinul lor, a spus un raport din US News.

Pe de altă parte, formula pentru bebeluși conține nutrienți care promovează creșterea unui set diferit de microbi. În timp ce mulți microbi care se dezvoltă pe bază de formulă se dezvoltă în cele din urmă la toți bebelușii, la prematuri este legată de un risc crescut de astm.

„Așa cum un stimulator cardiac reglează ritmul inimii, alăptarea și laptele uman stabilesc ritmul și secvența colonizării microbiene. în intestinul și cavitatea nazală a sugarului, asigurându-se că acest proces are loc în mod ordonat și în timp util.

Dezvoltarea sănătoasă a microbiomului nu înseamnă doar a avea microbii potriviți. De asemenea, trebuie să se dezvolte în ordinea potrivită, la momentul potrivit”, a spus Liat Shenhav, co-investigator principal și biolog computațional și profesor asistent la NYU Grossman School of Medicine din New York City.

Alăptarea reduce riscul de astm bronșic al sugarului

Pentru studiu, cercetătorii au urmărit fluxul și refluxul microbilor din intestinul și nasul sugarilor în primul lor an de viață. Ei au luat date dintr-un proiect de cercetare pe termen lung în domeniul sănătății care a implicat 3.500 de copii canadieni.

Cercetătorii au descoperit că o specie bacteriană numită Ruminococcus gnavus apare mult mai devreme în intestinele copiilor care nu sunt alăptați.

Se știe că această bacterie este implicată în formarea și descompunerea triptofanului, care este un aminoacid care a fost legat de probleme ale sistemului imunitar, cum ar fi astmul.

Ca rezultat, microbiomul unui sugar joacă de fapt un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar, au spus cercetătorii. Durata alăptării a jucat un rol important în microbiomul copilului chiar și după ce au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi expunerea la fum sau antibiotice, au spus cercetătorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel