Sari la conținut

Exercițiile fizice sunt adevărate medicamente pentru persoanele cu Parkinson

exercitii fizice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Exercitiile fizice benefice pentru sanatate

Exercițiile fizice, indiferent dacă sunt de intensitate moderată sau mare, pot ajuta la ameliorarea simptomelor Parkinson, inclusiv oboseala, arată o nouă cercetare.

După cum a explicat autorul principal al studiului, dr. Philip Millar, pacienții cu Parkinson sunt prea des copleșiți de rușine sau depresie, așa că încetează să meargă la sală sau să facă mișcare.

„Este păcat, pentru că dacă încetezi activitatea fizică, corpul tău se adaptează și îți pierzi funcția fizică”, a spus Millar.

Exercițiile fizice sunt adevărate medicamente pentru persoanele cu Parkinson

Echipa lui Millar de la Universitatea Guelph, din Ontario, Canada, a avut trei grupuri de 10 persoane aflate în diferite stadii ale bolii Parkinson. Fiecare grup a făcut exerciții de trei ori pe săptămână la sală, pe o perioadă de 10 săptămâni.

Participanții de sex masculin și feminin aveau vârste cuprinse între 45 și 79 de ani și s-au angajat într-unul din cele două moduri de antrenament, de intensitate moderată sau de intensitate ridicată.

Echipa lui Millar a urmărit diverse valori fiziologice – „consumul maxim de oxigen” al persoanei, nivelul de oboseală sau vulnerabilitatea acesteia la oboseală, mers, echilibru și simptome motorii.

„Lucrările anterioare au descoperit că antrenamentul la intervale de mare intensitate poate îmbunătăți cât de departe poate merge cineva cu Parkinson, dar acest lucru s-ar putea datora faptului că devine mai stabil sau mai încrezător în mers. Este posibil să nu fi avut nicio legătură cu fitnessul cardiorespirator și impactul asupra simptomelor motorii nu a fost niciodată studiat anterior”, a spus Millar, profesor asociat de sănătate umană și științe nutriționale. la Guelph.

Beneficiile exercițiilor fizice

Rezultatele studiului, publicat în Journal of Applied Physiology au arătat că:

  • Exercițiile fizice au crescut capacitatea de oxigen, cu un beneficiu mai mare observat cu antrenamentele de intensitate mare versus moderată
  • Simptomele motorii au fost, de asemenea, reduse cu aproximativ 25%, iar intensitatea exercițiilor nu părea să conteze
  • Nivelurile de oboseală au scăzut, de asemenea, în timp, indiferent de intensitatea programului de exerciții
  • Mersul, echilibrul și tensiunea arterială nu s-au schimbat, indiferent de regimul de exerciții folosit

Potrivit autorilor, rezultatele sugerează că, în cea mai mare parte, persoanele cu Parkinson pot alege orice nivel de exercițiu cu care se simt confortabil, fără să se teamă că ar putea pierde orice beneficiu.

Reducerea simptomelor motorii, în special, „este o cantitate foarte semnificativă care poate aduce o schimbare semnificativă în viața cuiva”, a spus Millar într-un comunicat de presă al universității.

În general, spun cercetătorii „un mare impuls îi convinge pe oameni de beneficii. În orice boală, atunci când ne gândim să luăm medicamente, ar trebui să ne gândim, de asemenea, la exerciții fizice.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel