Sari la conținut

Sănătatea orală în timpul sarcinii

Dr Loana Căzănescu, Medic stomatolog

Sarcina reprezintă o perioadă specială în viața unei femei, de aceea este foarte importantă o sănătate bună, să prevenim lucrurile și situațiile ce ne pot deteriora starea de bine, în special când în perioada de graviditate suntem responsabile și pentru altcineva.

Este foarte important pentru o femeie însărcinată să aibă o dietă sănătoasă. Dacă nu are probleme de sănătate specifice, ea trebuie să echilibreze cantitatea de carbohidrați, grăsimi și proteine și să mănânce mâncăruri cât mai variate, toate contribuind la o sarcină sănătoasă. 

Microbiomul oral uman variază în diferitele etape ale vieții, inclusiv în timpul sarcinii. Numărul total de microbi viabil la femeile însărcinate este cunoscut a fi mai mare în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate, în special în primul trimestru de sarcină. O sănătate orală bună este vitală pentru o sarcină sănătoasă, deoarece perturbările în compoziția microbiomului oral pot contribui la complicații ale sarcinii. 

Pe de altă parte, modificările fiziologice și diferențele de nivel hormonal în timpul sarcinii, cresc susceptibilitatea la diferite boli orale, cum ar fi gingivita și parodontita

Înainte de a te hotărî să rămâi însărcinată, este bine să faci o evaluare a întregului organism pentru a trata vreo problemă de sănătate, dacă ea există, pentru a ști ce nevoi ai în materie de vitamine, minerale, pentru a avea un corp pregătit de a susține o sarcină fără probleme. 

De cele mai multe ori, nu dăm importanță sănătății orale, dar este important să mergem la medicul stomatolog înainte de a dori să avem o sarcină, pentru a ne evalua statusul dentar, pentru a rezolva diferitele probleme dentare pe care le putem avea și nu știm de ele, pentru a discuta ce este bine să facem pentru sănătatea cavității bucale înainte de a rămâne însărcinate, pe timpul sarcinii cât și după ce naștem.

Ce trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată?

Prevenția este foarte importantă, de aceea este necesară și o vizită la medicul stomatolog înainte de a rămâne însărcinată, pentru o consultație generală, pentru un detartraj și periaj profesional și rezolvarea cariilor dacă există la momentul respectiv.

O importanță deosebită trebuie acordată gingiilor. În timpul unei sarcini, organismul unei femei suferă anumite modificări hormonale. Estrogenul, aflat în cantitate mare, produce modificări, inclusiv vasculare. Astfel, gingiile sângerează mult mai ușor și sunt inflamate (afecțiune ce poartă denumirea de gingivită de sarcină), apar greața și vărsăturile din sarcină și, pe acest fond, pot apărea o mulțime de probleme dentare.

Ce poți face pe timpul sarcinii pentru a preveni problemele dentare?

Igienizările (detartrajul și periajul profesional) sunt recomandate în perioada sarcinii, pentru ca modificările care se produc la nivelul cavității orale să nu ducă la afecțiuni grave cum ar fi leziunile carioase, gingivita de sarcină, tratamente endodontice sau chiar pierderea dinților prin extracții dentare.

Pe lângă procedurile stomatologice, este importantă și menținerea unei rutine de îngrijire acasă, aceasta însemnând periaj dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, folosirea aței dentare și a apei de gură fără alcool.

O metodă eficientă în eliminarea senzației de greață la femeile însărcinate este mestecarea gumei fără zahăr.

 Dieta și sănătatea orală

  În timpul sarcinii este important ca o femeie să acorde o atenție sporită dietei, pentru o sănătate orală bună.

  Reducerea consumului de zahăr poate ajuta la prevenirea apariției proceselor carioase, dar este și un obicei bun pentru o sănătate generală mai bună. 

  Consumul de fructe și legume ar trebui sa fie prioritar în sarcină, întrucât acesta oferă protecție sporită dinților și asigură fătului nutrienții de care are nevoie în dezvoltare. 

Bibliografie

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33676065/ Oral microbiome and pregnancy: A bidirectional relationship

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34413437/ Oral microflora and pregnancy: a systematic review and meta-analysis

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel