Sari la conținut

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Studiu Covid

Din cuprinsul articolului

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid, denumită XEC, care se dovedește a fi „mai contagioasă” și care începe să se răspândească rapid în Europa. Această variantă ar putea deveni în curând tulpina predominantă, conform specialiștilor.

Primele cazuri de XEC au fost detectate în Germania, în luna iunie, iar de atunci au apărut și în alte țări precum Marea Britanie, SUA și Danemarca, potrivit informațiilor furnizate de BBC.com.

Noua variantă prezintă mutații ce ar putea favoriza o răspândire mai intensă în această toamnă. Cu toate acestea, vaccinurile existente ar trebui să continue să ofere protecție împotriva formelor severe ale bolii, deși ele au fost actualizate pentru variante mai vechi ale Omicron, nu pentru XEC.

Eric Topol, director al Scripps Research Translational Institute din California, a menționat că varianta XEC „este abia la începutul răspândirii”.

Ce simptome are noua tulpină Covid

„Acest proces va dura câteva săptămâni sau chiar luni, iar în cele din urmă va declanșa un nou val de infectări”, a adăugat el, citat de aceeași sursă.

Simptomele asociate cu varianta XEC sunt similare cu cele ale unei răceli sau gripei și includ:

  • febră
  • dureri musculare și oboseală
  • tuse sau durere în gât

Deși majoritatea persoanelor afectate de Covid se recuperează în câteva săptămâni, cei infectați cu XEC ar putea întâmpina o recuperare mai lentă.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel