Sari la conținut

Avertizare ANM: Vortexul polar are un impact semnificativ asupra iernii

Vortex polar
Sursă foto: Facebook
ANM avertizează: Uite ce surprize ne rezervă vremea!

Avertizare ANM: Vortexul polar are un impact semnificativ asupra iernii. Conform Sever Weather Europe, în acest an, formarea Vortexului Polar are loc mai lent decât de obicei. Cum ne afectează? Ar putea avea efecte asupra condițiilor meteorologice din lunile următoare, inclusiv asupra iernii 2024-2025.

Circulație ciclonală puternică

Vortexul polar are un impact semnificativ asupra iernii în emisfera nordică, inclusiv în Statele Unite, Canada, dar și în Europa. Atunci când acest vortex rămâne puternic și bine organizat, el împiedică aerul rece polar să coboare spre latitudini mai joase, ceea ce poate duce la ierni mai blânde.

În ultimii ani, prăbușirea vortexului polar a fost observată în mai multe ierni, provocând episoade de frig intens și furtuni de zăpadă.

Ierni extrem de reci și ninsori abundente

vortex polar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Dacă vortexul începe să se „prăbușească” la mijlocul sezonului, așa cum s-a întâmplat în trecut, acest lucru poate declanșa o eliberare masivă de aer rece către latitudini mai sudice, generând ierni extrem de reci și ninsori abundente.

Deși dezvoltarea lentă a vortexului în acest an sugerează o dinamică atmosferică diferită, rămâne de văzut cum va evolua și ce impact va avea asupra vremii din această iarnă.

Un vortex polar puternic și stabil, așa cum se preconizează în acest an, indică o circulație polară solidă, care ține aerul rece bine închis în Cercul Arctic. Aceasta înseamnă că iarna pentru Statele Unite și Europa ar putea fi mai blândă, cu mai puține incursiuni de aer rece extrem din regiunile polare.

ANM avertizează: Cum ne afectează Vortexul polar

Prognozele pentru următoarele 16 zile indică o scădere suplimentară a temperaturii în stratosferă, ceea ce sugerează că vortexul va deveni mai puternic în perioada care urmează.

Aceasta ar putea contribui la o iarnă mai blândă în Europa și America de Nord, dacă vortexul își menține stabilitatea, potrivit romanialibera.ro.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel