Din cuprinsul articolului
Jeannie Cameron, expert britanic, a prezentat, în cadrul celui de-al șaptelea summit privind reducerea efectelor nocive ale fumatului, un argument convingător privind beneficiile terapeutice ale nicotinei. Ea a subliniat că, în ciuda asocierii puternice a nicotinei cu fumatul și a percepției sale ca fiind o substanță nocivă, există tot mai multe dovezi care sugerează potențialul său de utilizare terapeutică. Cu toate acestea, din cauza acestor stigmate, companiile farmaceutice au fost în mod tradițional reticente în a finanța cercetarea în domeniul nicotinei, iar mulți profesioniști din domeniul sănătății ignoră posibilele sale beneficii.
Cameron a subliniat că nicotina ar putea aborda mai multe probleme sociale critice, inclusiv obezitatea, depresia și anxietatea. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, dovezile inițiale sugerează că nicotina ar putea juca un rol în îmbunătățirea funcției cognitive și a sănătății mintale, oferind căi promițătoare pentru aplicații terapeutice dincolo de utilizarea sa ca ajutor pentru renunțarea la fumat.
Discursul său a subliniat necesitatea de a schimba perspectivele și de a ne concentra asupra utilizării pe scarămai largă a nicotinei, mai degrabă decât să o asociem exclusiv cu consumul nociv de tutun.
Boala Parkinson
Boala Parkinson este o tulburare neurologică cauzată de pierderea celulelor producătoare de dopamină din creier. Aceasta duce la simptome precum tremurături, rigiditate musculară și mișcări lente. Cercetările sugerează că nicotina poate proteja aceste celule, reducând potențial riscul de Parkinson.Mecanismul exact din spatele efectului protector al nicotinei este, însă.încă neclar și sunt necesare cercetări suplimentare.
Deficiența cognitivă ușoară
Deficiența cognitivă ușoară (DCU) este o afecțiune care se situează între îmbătrânirea normală și boala Alzheimer timpurie, afectând adesea memoria, limbajul și judecata.
Se estimează că unul din șapte adulți cu vârsta de peste 65 de ani suferă de DCU, ceea ce crește riscul de demență.
Cercetările conduse de profesorul Paul Newhouse de la Universitatea Vanderbilt explorează potențialul nicotinei de a îmbunătăți memoria pacienților cu DCU.
Un studiu pe 74 de participanți care au folosit plasturi cu nicotină a arătat o îmbunătățire a atenției și a memoriei, fără efecte secundare grave. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua eficacitatea nicotinei în întârzierea sau prevenirea bolii Alzheimer.
Boala Alzheimer și demența
Nicotina administrată pacienților cu demență de tip Alzheimer (DAT) poate îmbunătăți atenția și procesarea informațiilor la pacienții cu demență de tip Alzheimer (DAT). Studiile au arătat că aceasta poate îmbunătăți sensibilitatea discriminatorie, timpii de reacție și percepția vizuală. În cadrul unor teste, pacienții cu DAT au arătat o capacitate sporită de a detecta stimuli vizuali, precum lumina pâlpâitoare. Aceste rezultate sugerează că nicotina influențează mecanismele corticale legate de vigilență și percepție, oferind potențial în tratarea deficitelor cognitive specifice bolii Alzheimer.
Anxietate și depresie
Nicotina a demonstrat beneficii potențiale pentru persoanele cu anxietate și depresie, în special în cazuri precum tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) și tulburarea obsesiv-compulsivă (toc). Pentru depresia târzie, care adesea răspunde slab la antidepresivele standard, nicotina poate oferi îmbunătățiri atât în ceea ce privește starea de spirit, cât și simptomele cognitive.
Un studiu din 2018 a demonstrat reduceri semnificative ale severității depresiei și îmbunătățiri cognitive, cum ar fi memoria de lucru și ruminația.
Studiile privind țigările electronice au indicat că utilizarea nicotinei nu a condus la agravarea depresiei sau la creșterea riscului de apariție a simptomelor depresive în timp.
Beneficiile nicotinei pot depăși riscurile
În concluzie, Jeannie Cameron susține că nicotina va fi la fel de răspândită ca și cafeaua în următorii 10-15 ani, însă pentru a ajunge acolo, câțiva factori trebuie abordați:
- Sunt esențiale cercetări suplimentare asupra beneficiilor nicotinei separate de fumat
- Explorarea avantajelor nicotinei pentru nefumători.
- Un cadru de reglementare adecvat.
Dependența rămâne o provocare, dar la fel ca multe medicamente cu efecte secundare, beneficiile pot depăși riscurile.
–––––––––––––––––––
Jeannie Cameron
Jeannie Cameroneste consultant independent și fondator al JCIC International, cu experiență în domeniul politicilor publice și al dreptului internațional.
În calitate de director adjunct în cadrul Secției juridice internaționale a Departamentului Australian al Primului Ministru și al Cabinetului, a lucrat la Platforma de acțiune pentru cea de-a patra Conferință mondială a femeilor, Convenția-cadru privind schimbările climatice și Summitul mondial pentru dezvoltare socială. A fost angajată în calitate de consultant pentru OCDE și a supervizat dezvoltarea FCTC, precum și redactarea unei disertații în 2007 – Emerging Public Health Issues: Human Rights, Harm Reduction and the Framework Convention on Tobacco Control- la Kings College London.
Articol susţinut de Philip Morris România