Sari la conținut

Cum să cureți un ceaun fără substanțe chimice. Soluția minune se prepară din câteva ingrediente pe care le ai deja în casă

ceaun
sursa foto Pixabay
solutie pentru curatarea ceaunelor

Curățarea oalelor din aluminiu, fontă sau oțel inoxidabil poate reprezenta o mare provocare, în special atunci când arsurile și negreala sunt dificil de îndepărtat.

Cu toate că pare o operațiune ușoară, este important să optați pentru metoda corespunzătoare pentru a nu deteriora suprafața oalei dumneavoastră, ceea ce i-ar putea afecta funcționalitatea.

1. Curățarea ceaunelor din aluminiu

Ceaunele din aluminiu au nevoie de o îngrijire specială la curățare. Un aspect fundamental este să evitați utilizarea substanțelor alcaline, precum amoniacul sau bicarbonatul de sodiu, care ar putea să deterioreze suprafața de aluminiu. Nu se recomandă nici folosirea bureților de sârmă, întrucât aceștia pot zgâria suprafața aluminiului.

Pentru a obține o soluție sigură și eficientă, se poate prepara o soluție simplă dintr-un litru de apă și 120 ml de oțet sau suc de lămâie.

Uite cum se procedează:

Se aduce apa la fierbere. În momentul în care apa dă în clocot, se adaugă oțetul sau zeama de lămâie.

Se lasă soluția să fiarbă vreme de 10 minute.

După ce a fiert, turnați această soluție într-un recipient pentru a o răci. Folosiți soluția rezultată împreună cu un burete de bucătărie pentru curățarea arsurilor de pe ceaun.

Prin această metodă nu numai că se vor elimina cu succes urmele de arsuri, însă suprafața de aluminiu se va păstra intactă, potrivit DcNews.

ceaun
sursa foto Pixabay

2. Curățarea ceaunelor din fontă

Ceaunele din fontă sunt prețuite pentru rezistența lor, însă depunerile înnegrite și arse se pot transforma într-o adevărată problemă în cazul în care acestea nu sunt bine curățate. În aceste cazuri, bicarbonatul de sodiu reprezintă soluția optimă.

Pentru a elimina arsurile prezente pe un ceaun din fontă, parcurgeți acești pași:

Se amestecă bicarbonatul de sodiu cu apă până se obține o pastă. Se aplică pasta pe arsuri, acoperind foarte bine zonele afectate. Se lasă pasta să acționeze timp de 12 ore.

A doua zi, clătește ceaunul cu apă călduță și ajută-te de o perie moale pentru curățarea resturilor.

Esențial este să nu utilizați bureți de sârmă, întrucât aceștia pot zgâria suprafața fontei.

În cazul în care doriți o altă soluție, puteți să încercați și un amestec din părți egale de apă și oțet:

Puneți apa la fiert și adăugați oțetul când începe să fiarbă. Se lasă soluția să fiarbă timp de 10 minute. După ce se răcește, curățați vasul cu un burete de bucătărie.

3. Curățarea ceaunelor realizate din oțel inoxidabil

Dacă aveți un ceaun din inox și vreți să îl curățați de arsuri, una dintre soluțiile de mare efect este să utilizați o lămâie tăiată în două și sare.

Procedeul este unul cât se poate de simplu:

Se presară sare peste jumătatea de lămâie. Se freacă ușor suprafețele arse, cu grijă să nu se preseze prea tare astfel încât să nu se zgârie oțelul inoxidabil.

Se lasă sucul de lămâie și sarea să acționeze pentru 10-15 minute.

Se clătește cu multă apă călduță.

Opțional, puteți folosi aceeași pastă de bicarbonat de sodiu amintită mai sus. Se aplică pe zonele arse și se lasă să acționeze peste noapte.

În ziua imediat următoare, curățați vasul folosind apă călduță și o periuță moale.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel