Sari la conținut

Semnal de alarmă: O metodă în vogă de slăbit ascunde un pericol major pentru sănătate

post intermitent
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Postul intermitent

Dietele hipocalorice și postul intermitent s-au dovedit a avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv întârzierea apariției bolilor legate de vârstă și prelungirea duratei de viață.

De atlfel, tot mai multe persoane sunt fascinate de rezultate promiţătoare ale postului intermitent, care ajută nu doar în lupta cu kilogramele în plus, dar şi ca stil de alimentaţie.
Postul sau fastingul intermitent (FI), respectiv limitarea consumului de alimente la o fereastră prestabilită, este un regim popular de pierdere în greutate.

O fereastră de zece ore înseamnă să vă limitaţi programul zilnic de alimentaţie la zece ore şi să postiţi în restul de 14 ore. De exemplu, dacă mâncaţi prima masă la ora 9 dimineaţa, ar trebui să mâncaţi ultima îmbucătură până la ora 19.00, spun cercetătorii.

Semnal de alarmă!

Cu toate acestea, o nouă cercetare sugerează că postul intermitent poate veni la pachet cu un risc crescut de cancer. Studiul realizat pe șoareci a arătat că postul poate stimula capacitatea celulelor stem intestinale de a se regenera, protejându-le de daune. Însă potențial periculoasă ar putea fi revenirea la o alimentație normală, după perioada de post de câteva ore. Atunci, producția de celule stem este accelerată prea mult, spun cercetătorii citaţi de Science Alert.

Această activitate celulară excesivă, deși ajută organismul să se recupereze și să se regenereze, poate duce la consecințe negative, cum ar fi apariția cancerului, atrag atenţia oamenii de știință.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pericolul mutatiilor genetice

Aceștia spun că postul în sine este bun (reducând inclusiv riscul de cancer), dar revenirea la alimentație este potențial problematică, mai cu seamă dacă se consumă carne arsă cu ai săi compuși nocivi care pot provoca mutații genetice ce cresc riscul declanșării tumorilor canceroase.

„A avea mai multă activitate a celulelor stem este bine pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun, în timp, poate avea consecințe mai puțin favorabile”, a explicat biologul Omer Yilmaz de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist și te realimentezi după un post și ești expus la un mutagen, cum ar fi o friptură carbonizată sau ceva de genul acesta, s-ar putea să îți crești de fapt riscul de a dezvolta o leziune care poate da naștere cancerului”, a mai spus omul de știință.

Celulele stem intestinale sunt printre cele mai ocupate din organism, ele divizându-se și crescând în mod constant pentru a reînnoi intestinul la fiecare 5 până la 10 zile. Acest nivel ridicat de activitate înseamnă, de asemenea, și un risc mai mare de apariție a mutațiilor ce pot declanșa boala.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel