Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea arterială este cunoscută sub denumirea de „ucigașul tăcut”, pentru că în prezent milioane de oameni o au și nu o conștientizează.
Potrivit datelor de la Texas Heart Institute, aproape 80 de milioane de americani o au, iar 16 milioane nu știu că o au.
Tensiunea arterială are un model zilnic la oameni. De obicei, începe să crească cu câteva ore înainte de a se trezi și atinge apogeul la prânz.
De obicei coboară la sfârșitul după-amiezii și noaptea. Tensiunea arterială este de obicei mai scăzută în timp ce oamenii dorm. Potrivit Institutului Clinic Mayo, tensiunea arterială este anormală când crește noaptea, este ridicată dimineața devreme sau scade foarte mult noaptea.
Un model anormal al tensiunii arteriale, potrivit specialiştilor, ar putea indica faptul că persoana are hipertensiune arterială prost controlată, apnee obstructivă în somn, boală de rinichi, diabet, boală tiroidiană sau o tulburare a sistemului nervos.
Denumirea „moarte tăcută” se datorează tocmai pentru că nu are simptome, cu toate acestea, conform The Texas Heart Institute, în unele cazuri persoana poate simți palpitații în cap sau în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau sângerări nazale. Când nu există semne de alarmă, boala poate trece neobservată de mulți ani.
Experții subliniază importanța controalelor medicale regulate pentru a rămâne la curent cu tensiunea arterială.
Prevenire și tratament
Dacă a fost deja primit un diagnostic de hipertensiune arterială, următorul pas este să consultați medicul cu privire la modificările care trebuie adoptate în stilul de viață, de asemenea, să determinați dacă este necesar să consumați vreun medicament.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că reducerea hipertensiunii previne atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și afectarea rinichilor, pe lângă alte probleme de sănătate.
În acest sens, detaliază următoarele recomandări pentru prevenirea eventualelor probleme de tensiune arterială:
- Reduceți consumul de sare (la mai puțin de 5 g pe zi).
- Consumă mai multe fructe și legume.
- Faceți activitate fizică în mod regulat.
- Nu folosiți tutun.
- Reduceți consumul de alcool.
- Limitați consumul de alimente bogate în grăsimi saturate.
- Eliminați/reduceți grăsimile trans din dietă.
În ceea ce privește ce obiceiuri să dobândești pentru a controla hipertensiunea și a evita complicațiile, OMS sugerează reducerea și gestionarea stresului, măsurarea periodică a tensiunii arteriale și tratarea altor tulburări pe care le poate prezenta pacientul.