Sari la conținut

Boală neurologică gravă care se poate ”ascunde” după vârsta de 65 de ani, potrivit cercetătorilor de la Harvard

despre depresie
Sursa foto: unsplah.com
intervenția timpurie și tratamentul bolii

Boală neurologică gravă care se poate ”ascunde” după vârsta de 65 de ani, potrivit cercetătorilor de la Harvard. Studiul a fost publicat în jurnalul medical JAMA Network Open. 

Cercetătorii de la Harvard au raportat că boală neurologică care apare pentru prima dată după vârsta de 65 de ani poate proveni din acumularea acelorași proteine ​​patologice care duc la boala Alzheimer.

Această constatare sugerează că boala mintală poate fi o manifestare precoce a demenței și nu întotdeauna o consecință a acesteia.

După cum scriu cercetătorii, simptomele neuropsihiatrice, în special depresia, sunt frecvente la pacienții cu Alzheimer. Cu toate acestea, corelația exactă dintre cele două nu este pe deplin clarificată.

Pentru a investiga problema, oamenii de știință au inclus 154 de voluntari în studiul lor.   La începutul studiului, aceștia aveau aproximativ 65 de ani. Datele au fost colectate între anii 2010 și 2022.

Cercetătorii și-au urmărit fiecare voluntari timp de aproape 9 ani. Ei și-au evaluat simptomele depresive și abilitățile cognitive pe o bază anuală. În plus, la fiecare 2-3 ani au fost supuși unei tomografii cu emisie de pozitroni (PET) pentru a verifica dacă există depozite de beta-amiloid în creier.

Beta-amiloidul este o proteină care se acumulează și creează plăci toxice în creierul bolnavilor de Alzheimer.

Constatările cercetătorilor americani

La începutul studiului, mulți voluntari au avut depresie în stadiul incipient. Creșterea simptomelor pe parcursul studiului „a fost asociată cu acumularea precoce de β-amiloid în regiunile creierului asociate cu controlul emoțiilor”, notează ei în articolul lor.

Asocierea proteinelor cu depresia

Cel mai important, cu toate acestea, asocierea proteinelor cu depresia a fost independentă dacă voluntarii au început deja să prezinte probleme de memorie sau de gândire.

„Descoperirile noastre susțin opinia că simptomele depresive la bătrânețe pot fi un indicator precoce al bolii Alzheimer preclinice ”, scriu oamenii de știință de la Universitatea Harvard și alte centre academice din SUA.

 „Depresia poate fi o manifestare foarte precoce a bolii Alzheimer”

depresia
Sursa foto: Doctorul Zilei

În trecut, mulți oameni de știință credeau că pacienții cu Alzheimer prezentau simptome care imită depresia. Acum devine clar că „depresia poate fi o manifestare foarte precoce a bolii Alzheimer”, a spus profesorul de Neurologie și Psihiatrie la Universitatea Hofstra, New York.

Simptomele depresive

Cu alte cuvinte, pacienții nu sunt întotdeauna deprimați din cauza dificultăților cognitive cauzate de Alzheimer. Simptomele lor depresive pot fi legate de patologia care duce la boala.

„Noul studiu sugerează că neuropatologia bolii în anumite părți ale creierului este cea care determină debutul relativ precoce al acestor simptome”, a explicat expertul, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetătorii, la rândul lor, estimează că depresia ar putea servi ca un indicator precoce al demenței la persoanele cu risc ridicat. Acest lucru ar putea duce la diagnosticarea precoce și la inițierea tratamentului.

Acest lucru este important, deoarece medicamentele existente pot încetini progresia acesteia dacă sunt administrate la începutul cursului. În plus, ar putea încetini agravarea depresiei, a estimat expertul. Cu toate acestea, deoarece întreaga anchetă este încă în faza incipientă, acest lucru nu a fost încă confirmat, a adăugat el.

În orice caz, simptomele depresive de primă apariție după vârsta de 65 de ani nu trebuie neglijate, ci monitorizate. Acest lucru este și mai important în contextul screening-ului pentru dezvoltarea demenței și a bolii Alzheimer, concluzionează cercetătorii.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel