Din cuprinsul articolului
Medic, despre un aliment medicament. Este vorba despre lapte, un aliment controversat, care era un aliment de bază încă de pe vremea bunicilor, însă îl consumau cu preponderență.
Iaurtul, nu laptele pasteorizat, este un ”aliment minune” și un probiotic extraordinar.
Lapte pasteurizat nu aduce niciun beneficiu
„Am fost la cursuri de biochimie ale profesorului Anghel, de la Facultatea de Medicină, ca să pot înțelege mai profund nutriția și l-am auzit inclusiv pe dumnealui că acest lapte pasteurizat nu aduce niciun beneficiu organismului. Deci cumva sunt argumente și în medicină și aș spune că laptele este un aliment pe care mamiferele îl produc în primii ani de viață pentru hrănirea puilor. Noi am luat acest lapte și îl ducem mai departe”, explică medicul.
Mediu de păstrare a laptelui
„L-am avut și pe timpul bunicilor, și-mi aduc aminte de acel lapte cu cacao, care era ceva minunat, doar că nu îl consumam în fiecare zi. Cumva nici nu aveau bunicii și străbunicii noștri un mediu de păstrare a laptelui care este un aliment extrem de perisabil și se transforma foarte repede într-un lapte covăsit. Deci cumva era transformat, prin procesul de fermentare, care îi schimbă total compoziția și biodisponibilitatea pentru organism”, a spus Lavinia Bratu.
Iaurtul, probiotic extraordinar
„Iaurtul este un probiotic extraordinar, vorbim despre alimentele medicament, și unul dintre alimentele medicament sunt aceste probiotice și prebiotice.
Am scris două articole legate de alimentele funcționale, am lucrat foarte mult și toate sunt bazate pe studii”, conchide Lavinia Bratu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.