Sari la conținut

Pacienții cu anevrism cerebral au risc mare de stres, depresie sau tulburare bipolară

Dureri de cap
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dureri puternice de cap

Potrivit unui studiu, pacienții diagnosticați cu anevrism cerebral prezintă un risc ridicat de a dezvolta tulburări de sănătate mintală. Se estimează că aproximativ 168 de milioane de oameni din întreaga lume au anevrisme cerebrale nerupte.

 

 

Un anevrism cerebral apare atunci când un vas de sânge din creier se slăbește, ducând la balonare în zonele în care peretele vasului devine prea subțire.

anevrism cerebral
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

67% dintre rupturile anevrismului cerebral sunt fatale

Dacă anevrismul se rupe, acesta poate sângera în spațiul din jurul creierului, provocând hemoragie subarahnoidiană care poate pune viața în pericol, care poate duce la un accident vascular cerebral hemoragic.

Aproximativ 67% dintre rupturile anevrismului cerebral sunt fatale, iar supraviețuitorii se confruntă adesea cu dizabilități pe termen lung. Pentru pacienții cu risc crescut de ruptură, tratamentul implică de obicei o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, decizia de a opera depinde de factori precum dimensiunea anevrismului, localizarea și vârsta pacientului și starea generală de sănătate. Dacă riscul de rupere este scăzut, de obicei se recomandă observarea activă.

 

Risc mare de depresie pentru pacienții cu anevrism cerebral

 

Cel mai recent studiu a constatat că pacienții conștienți de starea lor de anevrism cerebral se confruntă cu o povară psihologică semnificativă, deoarece teama de o ruptură potențială a vaselor de sânge îi expune un risc mai mare de anxietate și depresie. Impactul este deosebit de mare în rândul adulților sub 40 de ani.

Într-un studiu la scară largă care a implicat datele despre sănătatea a peste 85.000 de oameni din Coreea de Sud, cercetătorii au investigat timp de zece ani impactul asupra sănătății mintale al anevrismelor nerupte.

Potrivit rezultatelor publicate în jurnalul American Heart Association Stroke, conștientizarea diagnosticului de anevrism a fost legată de un risc cu 10% mai mare de apariție a unei afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi:

  • anxietatea,
  • stresul,
  • depresia,
  • tulburările de alimentație,
  • tulburarea bipolară,
  • insomnia,
  • alcoolul,
  • abuzul de droguri.

„Ca neurochirurg care tratează anevrisme cerebrale, văd adesea oameni care nu sunt supuși unei intervenții chirurgicale, dar simt frică și/sau anxietate cu privire la starea lor înainte de fiecare test imagistic sau screening pentru a le monitoriza starea.

Chiar și atunci când este judecat medical și explicat că urmează- observarea este cel mai bun curs pentru anevrismul lor, mai degrabă decât pentru intervenția chirurgicală, ei încă își fac griji cu privire la șansa foarte mică de a dezvolta o sângerare cerebrală fatală”, a declarat coautorul studiului, Dr. Na-Rae Yang din Coreea de Sud, într-un comunicat de presă.

Această rată crescută a afecțiunilor de sănătate mintală sugerează că persoanele mai tinere ar putea fi deosebit de vulnerabile, subliniind nevoia de sprijin și intervenții specifice pentru sănătatea mintală pentru acest grup de vârstă. Aceasta include oferirea de explicații clare și adaptarea deciziilor de tratament pentru fiecare persoană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel