Din cuprinsul articolului
Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI) solicită într-o scrisoare deschisă intervenția Avocatului Poporului în cazul Spitalului Sf. Pantelimon.
Medicii semnatari cer atât analizarea „felului în care a fost respectat dreptul la prezumția de nevinovăție” al celor două doctorițe arestate și, apoi, eliberate, cât și sprijin pentru completarea vidului legislativ actual cu prevederi legate de îngrijirea pacienților la sfârșitul vieții, „obiectiv a cărui necesitate este imperativă”.
Efectele lipsei unui cadru legislativ
Lipsa unui cadru legislativ în România, care să ghideze doctorul în fazele terminale ale vieții unui pacient, este semnalată și de un grup de specialiști ATI de origine română, care predau la universități de medicină din Statele Unite.
În solicitarea adresată instituției Avocatul Poporului, SRATI cere, în primul rând, „o analiză a felului în care a fost respectat dreptul la prezumţia de nevinovăţie al persoanelor acuzate și arestate în dosarul de la Spitalul Sf. Pantelimon, drept prevăzut de Codul Penal din România, ca și de alte documente juridice internaționale de referință, inclusiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”.
Senatul Societății Române de ATI își exprimă îngrijorarea că acest caz „marchează profund societatea românească și ridică legitime îngrijorări cu privire la respectarea drepturilor cetățenești”.
Opinii diferite ale experţilor
Specialiștii ATI, în frunte cu prof. Şerban Bubenek-Turconi și prof. Dorel Săndesc, solicită, totodată, „o analiză a necesității urgente a unei reglementări legale a obligativității prezenţei experților medicali de diferite specialități în cadrul comisiei de expertiză medico-legală, alături de experții în Medicină Legală”.
„Lipsa acestei reglementări cu caracter de obligativitate ne situează ca o tristă excepţie de la situaţia pe plan european și creează riscul ca rapoartele de expertiză să nu fie complete, având în vedere complexitatea fiecărei specialităţi medicale şi, practic, imposibilitatea ca o singură specialitate (Medicina Legală) să poată acoperi toate cunoştinţele şi expertiza celorlalte”, avertizează organizația profesională, potrivit jurnalul.ro.
De asemenea, se solicită analizarea „necesității urgente de completare a vidului legislativ actual cu prevederi legate de îngrijirea pacienților la sfârșitul vieții”. Medicii precizează că SRATI a propus încă de acum 15 ani (prin OMS 1500/2009) aceste reglementări, după model european, „dar un scandal mediatic în context politic a determinat scoaterea acestora din forma finală a Ordinului”.
Prin urmare, șefii Societății Române de ATI spun că esențială este contribuția Avocatului Poporului „pentru a se realiza, în sfârșit, acest obiectiv a cărui necesitate este imperativă, pentru a asigura protecția drepturilor pacienților și a personalului medical şi a evita situații similare dramei prin care trecem în prezent”.