Din cuprinsul articolului
Alimente legate de riscul de diabet de tip 2. Un nou studiu susține afirmația conform căreia consumul de carne procesată și carne roșie poate crește riscul de diabet de tip 2.
Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu reușește să producă suficientă insulină sau nu o folosește bine.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Anglia au analizat date de la 1,97 milioane de oameni din 31 de studii din 20 de țări, inclusiv 18 studii nepublicate.
Cercetătorii au luat în considerare vârsta participanților, sexul, comportamentele legate de sănătate, aportul de energie și masa corporală.
Două alimente iubite de toată lumea sunt legate de riscul de diabet de tip 2
Cercetarea oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum ale unei asocieri între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc viitor mai mare de diabet de tip 2. Cercetătorii au stabilit că:
- Consumul obișnuit de 50 de grame de carne procesată pe zi – echivalentul a două felii de șuncă – este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorul deceniu.
- Consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată pe zi a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare, în timp ce 100 de grame de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc crescut cu 8%.
Autorul principal al studiului, Nita Forouhi, de la Unitatea de Epidemiologie a Consiliului de Cercetare Medicală de la Universitatea din Cambridge, a spus că legătura dintre consumul de păsări de curte și diabetul de tip 2 „rămâne incertă și trebuie investigată în continuare”.
Cercetătorii de la Cambridge oferă mai multe explicații posibile pentru presupusa legătură dintre consumul de carne și riscul de diabet de tip 2, inclusiv carnea fiind o sursă semnificativă de proteine animale și fier.
Cercetătorii de la Cambridge raportează că consumul de carne poate, de asemenea, agrava sensibilitatea la insulină – un semn distinctiv al diabetului de tip 2 – și poate afecta celulele din pancreas care produc insulină.
Carnea roșie, avantaje și dezavantaje
Un studiu recent al Universității Harvard a constatat că un aport mai mare de fier hem, de tipul din carnea roșie, crește riscul de diabet de tip 2. De asemenea, s-a demonstrat că fierul heme provoacă inflamații și chiar leziuni ale ADN-ului. Unele cercetări sugerează că poate crește riscul de cancer colorectal, pancreatic și pulmonar.
„Carnea roșie are avantaje și dezavantaje”, a declarat Dr. Ruchi Mathur, endocrinolog la Cedars-Sinai din Los Angeles, pentru New York Times, după ce a fost lansat un studiu similar de la Harvard.
Potrivit dr. Mathur, carnea roșie este bogată în proteine, vitamine precum B12 și minerale precum seleniul, dar și în grăsimi saturate.
„În funcție de procesare, carnea roșie poate avea un conținut ridicat de sodiu și conservanți. Niciunul dintre acestea nu este bun pentru sănătatea noastră”, a explicat Mathur.