Sari la conținut

Un medic a explicat de ce bolile au MIROS diferit și când trebuie să ne adresăm medicului

miros
Sursă foto: Getty Images
Respirație urât mirositoare indică o boala

Din cuprinsul articolului

Un medic a explicat de ce bolile au MIROS diferit! Una dintre cele mai mari probleme ale multor boli este diagnosticul lor. Adesea, simptomele se dovedesc a fi confuze, inexacte, ceea ce îngreunează medicii și, în consecință, poate fi necesar să se trateze o formă deja neglijată a bolii.

Dar există o altă metodă despre care puțini oameni o cunosc – mirosul.  Dr. Lina Muradova, medic pediatru, explică cum miros diferite boli și dacă este posibil să se stabilească diagnosticul doar pe baza acestuia.

Respirația urât mirositoare

miros urât
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Când, de exemplu, respirația urât mirositoare începe să se înrăutățească, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să consulți un stomatolog, apoi un otolaringolog pentru amigdalita cronică și un gastroenterolog pentru gastrită și reflux gastroesofagian.

Mirosul în acest caz poate fi complet diferit în funcție de gradul bolii și de gravitatea acesteia, așa că nu ar trebui să încercați să determinați singur sursa problemei cu ajutorul mirosului.

  • Și poate mirosul neplăcut să vorbească despre boli ale altor organe?
  • De regulă, mirosul este prima alarmă. Poate vorbi despre probleme renale, deshidratare severă. Prezența unei anumite patologii poate fi indicată și de mirosul emis de organism.

De exemplu, mirosul de sirop de arțar indică un defect congenital exprimat în tulburările metabolice ale anumitor aminoacizi.

Un miros neplăcut de carie poate semnala fenilcetonurie, o boală genetică asociată cu metabolismul afectat al aminoacizilor. Persoanele cu această problemă ar trebui să evite produsele care conțin fenilalanină, cum ar fi produsele cu îndulcitori artificiali.

În diabet, un miros pronunțat de acetonă vine de la pacient. Acest lucru se întâmplă într-o stare cetoacidă, care nu este asociată cu o creștere a nivelului de zahăr. Desigur, nu ne concentrăm doar pe ceea ce ne prinde nasul, sunt necesare și teste pentru a clarifica diagnosticul.

Pielea este un organ. În funcție de ce anume suferă, mirosul poate fi complet diferit. Apropo, ar trebui să fii atent dacă simți un miros puternic de bere de la o persoană – poate vorbi despre o formă deschisă de tuberculoză.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel