Din cuprinsul articolului
Un aliment util pentru stomac se dovedește a fi extrem de dăunător în 5 boli. Un expert în nutriție vorbește despre beneficiile unui aliment pentru sănătate, dar este și interzis unelor persoane cu diverse patologii.
Șeful Departamentului de Biotehnologie și Tehnologia Produselor de Sinteză Bioorganică de la Universitatea ROSBIOTECH, Dmitri Kulikov, împărtășește beneficiile practice ale năutului și cine nu ar trebui să exagereze.
Beneficii năut pentru sănătate
„Nautul este bogat in proteine, grasimi, fibre (pana la 8%), nu contine mai mult de 30% carbohidrati, este o sursa de fier, calciu, cupru, magneziu, mangan, seleniu, zinc, siliciu, fosfor, cobalt si vitamine. A, B1, B2, B3, C, B6, PP.
Nautul are un continut caloric relativ scazut în comparație cu alte leguminoase și conduce în cantitatea de aminoacizi esențiali pentru organism – metionina si triptofan”, explica Kulikov.
Potrivit specialistului, năutul conține proteine, carbohidrați, minerale, antioxidanți și vitamine. Acesta spune că un consum regulat de năut ajută la reducerea riscului de sindrom de colon iritabil, stimulează creșterea probioticelor, a cancerului de colon, a colicilor intestinale și a crampelor stomacale.
- Până la 30% proteine, care pot fi comparate cu proteinele din ou în ceea ce privește beneficiile sale.
- Până la 10% ulei, 50-60% carbohidrați lenți.
2-5% minerale. - Antioxidanții și vitaminele din năut sunt, de asemenea, implicate activ în întărirea și regenerarea țesuturilor și a pielii, sporind tonusul și elasticitatea acestora.
Contraindicații
„Năutul crește formarea de gaze în intestine. Acest lucru poate provoca o senzație neplăcută de greutate în stomac. La persoanele cu boli ale tractului gastrointestinal (GIT), ficatului și pancreasului, precum și pancreatită, năutul poate provoca gaze, balonare și durere.
Năutul nu este recomandat pentru consum în prezența ulcerelor, cistitei, gutei și tromboflebitei”, adaugă expertul.
Potrivit expertului, 100 g de năut uscat conțin 18 g de proteine vegetale, 57 g de carbohidrați și 9 g de grăsimi. Valoarea nutritivă ridicată a produsului și compoziția chimică bogată îl fac o parte importantă a dietei în multe țări din întreaga lume.
Năutul este la fel de util atât bărbaților, cât și femeilor, deoarece conține oligoelemente importante pentru sănătate, precum fier, zinc, fosfor, magneziu, precum și vitaminele PP și B. Valoarea energetică a leguminoaselor uscate este de 397 kcal, iar caloriile. conținut de năut , supus tratamentului termic – 129 kcal.
Beneficiile nautului pentru digestie au fost confirmate de cercetarile stiintifice. Studiile arată că intestinele celor care mănâncă năut conțin mai multe bacterii benefice care ajută la întărirea sistemului imunitar și reduc riscul proceselor inflamatorii.
Datorită compoziției lor bogate, leguminoasele reprezintă o parte importantă a unei diete vegetariene echilibrate. Proteina vegetală valoroasă conținută în năut este mai ușor și mai rapid de digerat decât proteinele animale.