Sari la conținut

5 vitamine și suplimente pentru articulații și coloană vertebrală

dureri articulare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa atenuezi durerile articulare iarna

Producția naturală de colagen și proteine, care fac parte din aproape toate „blocurile de construcție” ale corpului (păr, piele, unghii, oase, articulații, cartilaje, vene), este completă până la vârsta de aproximativ 25 de ani.

Din acest moment, este mai bine ca o persoană să ia vitamine, minerale și oligoelemente suplimentare care ajută la întărirea oaselor și articulațiilor, care, de regulă, suferă cel mai mult de deficiența elementelor de mai sus. Iată care sunt cele mai importante suplimente care vor ajuta la menținerea sănătății și elasticității coloanei vertebrale și articulațiilor.

Vitamina D3 (colecalciferol)

Vitamina D3 este numită și „vitamina soarelui”: este produsă în piele în mod natural – sub expunerea directă la razele UV. Persoanele care doresc să obțină această vitamină, dar nu au posibilitatea de a face plajă în mod regulat, ar trebui să introducă în dieta lor somonul și alte tipuri de pește roșu și alb gras, brânzeturile, untul, carnea roșie, ficatul de cod, ciupercile, laptele integral de vacă și gălbenușurile de ou.

Această vitamină este deosebit de importantă pentru femeile însărcinate aflate la menopauză și pentru copii. Colecalciferolul previne apariția rahitismului, favorizează creșterea oaselor, susține scheletul, crește tonusul muscular (inclusiv inima), stabilizează statusul hormonal, dar nu este absorbit fără calciu. Prin urmare, vitamina D trebuie administrată în combinație cu calciu.

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman. Este responsabil pentru „construirea” dinților și oaselor, așa că, dacă doriți să preveniți osteoporoza și să economisiți pe serviciile stomatologice, D3+Ca ar trebui să devină cel mai bun prieten al dvs. de la începutul tinereții.

Glucozamină și condroitină (sulfat de condroitină și sulfat de glucozamină)

Aceste substanțe sunt implicate activ în sinteza țesutului de construcție și în procesele regenerative ale țesutului cartilaginos. Ele sunt componente esențiale pentru persoanele care au suferit recent o leziune; persoanele mature; sportivii care practică sporturi active.

Glucozamina vă permite să păstrați și să mențineți articulațiile supuse unui stres crescut, astfel încât țesutul conjunctiv să se uzeze mai puțin și să aibă și timp să se refacă. Reduce inflamațiile, reține calciul spălat și reduce riscul de osteoporoză și osteocondroză.

Stilul de viață sedentar, excesul de greutate, alimentația necorespunzătoare și predispoziția la boli osoase și articulare, precum și vegetarianismul strict sunt indicații pentru utilizarea suplimentelor de glucozamină și condroitină: nu există vase de sânge în cartilaj și cu uzură sau chiar boală minimă, toate resursele pentru recuperare vor fi luate direct din organism.

Creatina

Creatina este un acid carboxilic care conține azot, o substanță naturală necesară pentru a efectua orice mișcare și metabolism energetic. Creatina constă din trei aminoacizi – glicină, arginină și metionină – și este cel mai frecvent utilizată în timpul antrenamentelor intense de forță pentru a neutraliza acizii și a crește masa musculară.

Creatina este extrem de importantă pentru accelerarea metabolismului. Este sintetizată în organism în mod natural, dar în cantități mici, așa că dacă vă antrenați suplimentar sau faceți sport în mod profesionist, cu siguranță nu veți avea suficientă substanță naturală. Creatina poate fi consumată cu alimente (carnea roșie sau peștele gras furnizează câteva grame în plus de substanță datorită conținutului său de aminoacizi esențiali) sau puteți cumpăra un supliment.

Biotina (vitamina B7)

Biotina este adesea numită vitamina frumuseții. Aceasta are un efect pozitiv asupra stării pielii, unghiilor și părului și este necesară pentru producerea anumitor aminoacizi și grăsimi. Atunci când este deficitară în organism, părul începe să se scurteze și să cadă (până la calviție completă), pielea devine uscată și poate suferi de dermatită, apar adesea crize de greață și progresează anorexia.

Una dintre principalele surse ale acestei vitamine este pâinea și alte produse care conțin drojdie, precum și ficatul de vită și de pui, rinichii, soia, diverse nuci, cereale și gălbenușuri de ou. Această vitamină se găsește în cantități mult mai mari în alimentele de origine vegetală, astfel încât veganii și vegetarienii cu siguranță nu ar trebui să le neglijeze.

Miere

Cuprul este un oligoelement important, responsabil pentru absorbția fierului din sânge, producerea de colagen natural și energie. Deficitul natural de cupru este rar și cel mai adesea asociat fie cu boli congenitale, fie cu tulburări alimentare grave.

Suplimentarea cu cupru este, de asemenea, indicată persoanelor mature și vârstnice pentru a accelera vindecarea fracturilor complexe și a ameliora durerile posttraumatice. Cuprul se găsește în mod natural în multe alimente, așa că, dacă doriți să vă ajutați organismul să consume acest micronutrient, o „dietă” ar fi delicioasă: foie gras, stridii, carne de crab, ciuperci, linte, caju, migdale, ciocolată și ciuperci conțin toate cantități mari de cupru.

Înainte de a lua orice supliment, trebuie să vă consultați mai întâi medicul, să faceți analizele necesare și să alegeți complexul optim potrivit pentru dumneavoastră. Lăsați articulațiile să își păstreze elasticitatea cât mai mult timp și oasele să își păstreze rezistența naturală!

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel