Sari la conținut

Studiu Harvard. De câte ori ar trebui să ai scaun pentru a reduce riscul de Alzheimer

toaleta
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
Cum sa ai un scaun bun

Un nou studiu realizat de cercetătorii de  la Harvard sugerează că timpul petrecut la toaletă ar putea influența sănătatea creierului.

Intestinul uman, pe care unii medici îl numesc „al doilea creier”, găzduiește trilioane de bacterii care joacă un rol vital în multe funcții ale corpului, inclusiv digestia, răspunsul imunitar și chiar reglarea dispoziției.

Relația intestin-creier

Un scaun obișnuit asigură un echilibru sănătos al acestor bacterii intestinale. Când constipația devine cronică ( adică un scaun la fiecare trei zile) nu este doar un simplu disconfort. Acest lucru este asociat cu provocări de sănătate pe termen lung, variind de la inflamație și dezechilibre hormonale până la probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia.

Un sistem digestiv care funcționează bine asigură eliminarea eficientă a deșeurilor, inclusiv a celor care pot fi toxice sau dăunătoare funcției creierului.

Cercetarea de la Harvard a fost prezentată la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam, Țările de Jos, în iulie 2023 de autorul studiului Chaoran Ma, profesor asistent de nutriție la Universitatea din Massachusetts Amherst și fost cercetător la Harvard.

Dr. Ma a condus o echipă care a explorat axa intestin-creier evaluând datele din trei studii de cohortă care au urmărit frecvența mișcărilor intestinale a peste 110.000 de participanți și funcțiile lor cognitive.

Rezultatele studiului at arătat că cei cu obiceiuri intestinale rare aveau abilități cognitive care echivalau cu trei ani mai mult de îmbătrânire cognitivă cronologică.

Studiu Harvard. Legătura dintre vizitele la toaletă și Alzheimer

Cercetătorii iindică faptul că, dacă sunteți constipat (întâmpinați mișcări intestinale la fiecare trei zile sau mai puțin), funcția cognitivă ar putea scădea, asemănătoare cu îmbătrânirea creierului cu încă trei ani.

Această infrecvență a mișcărilor intestinale a fost legată de șanse cu 73% mai mari de declin cognitiv subiectiv. Nu a fost vorba doar de numărul de vizite la toaletă.

Cercetarea dezvăluie în continuare câteva detalii microbiologice fascinante: o creștere a mișcărilor intestinale (de mai mult de două ori pe zi) a sugerat, de asemenea, un risc crescut de declin cognitiv.

Participanții cărora le lipseau anumiți microbi intestinali, în special cei care produc butirat și cei care digeră fibrele alimentare, au fost în dublu pericol de a reduce frecvența mișcărilor intestinale și a funcției cognitive. Dacă nu aveți mișcări intestinale zilnice, este posibil să vă asigurați că aveți o nutriție adecvată.

Metode de preveție

Dong Wang, cercetătorul principal al studiului și profesor asistent de medicină la Harvard, a subliniat importanța ca medicii să discute despre sănătatea intestinului, în special despre constipație, cu pacienții lor mai în vârstă.

El subliniază că pentru a menține un intestin sănătos și, prin extensie, o minte sănătoasă, ar trebui să:

  • adoptați diete îmbogățite cu alimente bogate în fibre și polifenoli precum fructele, legumele și cerealele integrale;
  • luați în considerare suplimentarea cu fibre;
  • asigurați un aport zilnic amplu de apă;
  • să vă angajați în activitate fizică regulată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel