Sari la conținut

De ce se înfundă urechile în timpul zborului cu avionul?  Cele mai simple tehnici te a le desfunda

urechi infundate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Metode simple de a desfunda urechile

Ți s-a întâmplat vreodată să ți se înfunde urechile în timpul zborului cu avionul? Ei bine, nu ești singurul. Există studii care arată că 10% dintre adulți și 22% dintre copii experimentează modificări ale timpanului după un zbor.

Acest disconfort uneori extrem de dureros care apare în timpul zborului este cunoscut sub numele de „ureche de avion”. De obicei apare după decolarea aeronavei și atunci când aceasta coboară pentru aterizare.

De ce se înfundă urechile în timpul zborului cu avionul?

De și este comună, urechea de avion îi afectează pe oameni în moduri diferite. Unii pot simți o presiune puternică, alții experimentează durere, în timp ce alții se plâng doar de un ușor disconfort. Există și persoane care nu simt această durere deloc.

În majoritatea cazurilor această senzație neplăcută dispare odată ce avionul a aterizat și presiunea aerului a fost egalată.

Simptomele sunt cauzate de dezechilibrul de presiune dintre presiunea aerului din urechea medie și presiunea aerului din mediu cauzat de schimbările rapide ale presiunii aerului.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În acest context, urechile noastre nu pot acționa suficient de repede din cauza schimbărilor rapide ale presiunii aerului. De exemplu, atunci cand un avion urcă, presiunea aerului scade și provoacă stres pe o parte a timpanului, care poate fi dureroasă.

Simptomele comune includ:

  • O senzație de plinătate în ureche
  • Auz înăbușit
  • Durere moderată de ureche sau disconfort
  • Pierderea ușoară a auzului

Simptomele mai puțin severe se rezolvă adesea rapid de la sine sau cu ajutorul câtorva metode de autoîngrijire. Este de remarcat faptul că aceasta afecțiune poate afecta una sau ambele urechi.

Trebuie evidențiat faptul că efectele urechii de avion vor fi resimțite mai tare atunci când zbori cu avionul fiind răcit, cu sinusuri înfundate, infecție a urechii sau orice alte simptome care afectează urechile sau nasul.

Metode simple de a desfunda urechile

Prin urmare, pentru a ameliora simptomele urechii de avion, este important să știi cum să egalizezi presiunea din interiorul și din exteriorul urechii.

Iată câteva tehnici simple care te vor ajuta sa faci față înfundării urechilor în timpul zborului.

  1. Căscatul: Una dintre cele mai obișnuite tehnici pentru a face față înfundării urechilor este căscatul. Căscatul deschide trompa lui Eustachio și lasă aerul să intre sau sa iasă din urechea medie. În acest fel, se egalizează presiunea din interiorul și din exteriorul urechii.
  2. Mestecatul: Ca și căscatul, mestecatul este o practică ce te va ajuta să ușurezi simptomele. Mestecatul întinde și zonele din jurul urechilor, egalând presiunea din interiorul urechii. Guma de mestecat, ursuleții de gumă și alte bomboanele de mestecat pot ajuta la atenuarea tensiunii din urechi cauzate de schimbările de altitudine.
  3. Înghițirea: Deschizând gura pentru a bea lichide, o persoana înghite și aer. Înghitirea și mișcarea gurii pot ajuta la desfundarea urechilor. În plus, consumul de lichide nu numai că poate curăța trompa lui Eustachio, dar poate să evite și deshidratarea în timpul zborului.
  4. Tehnica Toynbee: Tehnica Toynbee este una dintre metodele care ajuta în cazurile de urechi înfundate. Pentru aceasta, prinde-ți nasul închis și inchide gura, apoi încearca să înghiți.
  5. Tehnica Valsalva: O altă tehnică simplă ce te poate ajuta la echilibrarea presiunii din ureche este tehnica Valsalva. Tot ce trebuie să faci este să te ții de nas cu degetele,  să închizi gura și să împingi ușor aerul în naări ca și cum ți-ai sufla nasul. Tehnica trebuie realizată ușor și cu atenție deoarece poate provoca o creștere a presiunii în spatele ochilor.
  6. Încordarea muschilor mandibulei: În unele cazuri, încordarea mușchilor din spatele mandibulei vă poate ajuta la desfundarea urechii. Acest lucru se poate face prin închiderea gurii, strângând și relaxând mușchii din spatele mandibulei. Acest lucru nu trebuie sa fie forțat și ar trebui evitat dacă ai dureri de cap.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel