Din cuprinsul articolului
Te întâlnești – sau ești căsătorit – cu cineva care este fermecător, dar excesiv de încrezător? Se laudă constant cu realizările sale, exagerează cu privire la experiențele sale de viață și vorbește despre toate lucrurile uimitoare pe care le va face într-o zi? S-ar putea să vă întrebați dacă este narcisist.
A fi într-o relație cu un narcisist poate fi o provocare. S-ar putea să nu aibă empatie față de sentimentele tale. Poate fi manipulativ și exploatator. Cum vă puteți da seama dacă sunt doar odios de egocentrici sau dacă au o tulburare narcisistă de personalitate?
Căutați aceste semne ale tulburării narcisiste de personalitate.
Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă (NPD) depășesc aceste caracteristici cotidiene – manifestă grandoare, au o nevoie constantă de admirație excesivă și dau dovadă de lipsă de empatie pentru ceilalți.
Care sunt trăsăturile tulburării narcisiste de personalitate?
Mulți oameni se încadrează în categoria persoanelor care au prea multă încredere în sine, sunt aroganți și exigenți, dar acest lucru nu îi face neapărat narcisiști. Persoanele cu tulburare narcisistă de personalitate (TNP) merg dincolo de aceste caracteristici cotidiene. Cea mai recentă versiune a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, DSM-V, stabilește următoarele 9 criterii pentru TNP:
- Grandiositate sau un sentiment exagerat al importanței de sine
- lipsă de empatie
- Un puternic sentiment de îndreptățire
- o preocupare pentru fantezii legate de putere, succes, iubire ideală, inteligență sau frumusețe
- convingerea că sunt atât de speciali încât nu pot fi înțeleși și nu se pot asocia decât cu alte persoane sau organizații excepționale
- o nevoie de admirație excesivă
- profită de alții și este exploatator
- este arogant
- este invidios pe alții sau crede că ceilalți îl invidiază
Pentru un diagnostic clinic de narcisism, o persoană trebuie să îndeplinească doar 5 dintre aceste criterii. Se estimează că numărul persoanelor care îndeplinesc criteriile pentru un diagnostic de tulburare de personalitate narcisistă variază de la mai puțin de 1% la peste 6% din populație. Această tulburare de sănătate mintală este mult mai frecventă la bărbați, care reprezintă 50%-75% din persoanele afectate.
TULBURAREA NARCISISTĂ DE PERSONALITATE ȘI CREIERUL
Simptomele nu spun toată povestea. Studiile de imagistică cerebrală au descoperit că persoanele care suferă de TNP tind să aibă anomalii la nivelul creierului.
În special, un studiu din 2013 a constatat că narcisiștii au mai puțin volum de materie cenușie într-o regiune a creierului despre care se crede că este implicată în empatie.
Alte cercetări de imagistică cerebrală au constatat că persoanele cu TNP prezintă, de asemenea, hipersensibilitate în sistemele cerebrale asociate cu rețelele de stres și durere socială.
5 semne că ești într-o relație cu un narcisist
Unele dintre semnele distinctive că ești implicată cu un narcisist includ:
Este vorba doar despre ei
Narcisiștii au un simț exagerat al importanței de sine și fac ca totul să graviteze în jurul lor și al nevoilor lor, nu al tău. S-ar putea să constatați că, în timp, renunțați la propriile nevoi și dorințe, ceea ce este cunoscut sub numele de deselfing.
Ei vă cuprind în obiectivele lor grandioase
Persoanele cu TNP sunt preocupate de fantezii legate de succes și putere nemărginite. Ele reușesc să își convingă partenerii că aceste obiective nerealiste sunt de fapt realizabile datorită talentelor lor unice și speciale. Atunci când acest succes nu reușește să se materializeze, poate lăsa un sentiment de resentiment.
Este nevoie de admirație constantă
Narcisiștii au un sentiment de îndreptățire și cred că merită un tratament special. Ei au nevoie ca tu să le oferi o sursă nesfârșită de admirație pentru a menține relația. Dacă nu primesc atenția pe care o doresc, se pot supăra pe tine.
Criticile nu sunt permise
Atunci când este pus la îndoială sau provocat, partenerul dvs. are șanse să izbucnească cu furie sau mânie. S-ar putea să aibă tendința de a vă acuza, făcând să pară că totul este din vina dumneavoastră. Acest lucru poate contribui la dificultățile relației sau la conflictul conjugal.
Sunteți exploatat
Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă au o lipsă de empatie care duce adesea la manipularea sau exploatarea partenerilor lor. Acest lucru vă poate face să vă simțiți folosiți sau să profitați de ei.