Din cuprinsul articolului
Un nou studiu atrage atenţia că alimentele ultraprocesate, fără carne, pe bază de plante sunt asociate cu atac de cord și risc de accident vascular cerebral.
Pericolul din alimentele ultraprocesate „pe bază de plante”
Adevărații vinovați sunt, de fapt, alimentele ultraprocesate „pe bază de plante” în ansamblu, nu înlocuitorii de carne, potrivit unor specialiști. Descoperirile se adaugă unui număr tot mai mare de studii care leagă alimentele ultraprocesate de rezultate negative asupra sănătății.
Există, însă, un avertisment important: alimentele „pe bază de plante” le includ pe cele la care s-ar putea să nu vă așteptați – cum ar fi biscuiții acoperiți cu ciocolată, pizza congelată și sucurile.
Studiul, publicat la începutul acestei luni în The Lancet Regional Health–Europe, a legat alimentele ultraprocesate pe bază de plante de un risc crescut de boli cardiovasculare și deces, informează LiveScience.
Carnea pe bază de plante a reprezentat un segment foarte mic din consumul general de alimente al participanților la studiu, dar această cercetare nu a fost concepută pentru a identifica exact alimentele care au avut cele mai puternice legături cu rezultatele proaste pentru sănătate.
Bombe pentru sănătate în supele instant
În plus, studiul nu a fost conceput pentru a identifica exact alimentele care au avut cele mai puternice legături cu rezultatele precare privind sănătatea.
Alimentele sunt descrise ca ultraprocesate atunci când suferă o transformare industrială, care modifică semnificativ ingredientele originale, potrivit capital.ro. Supele instant și prăjiturile din comerț trec de obicei prin mai multe etape de procesare care dezvăluie arhitectura internă a ingredientelor brute.
Ele sunt apoi reasamblate într-o formă care acordă prioritate confortului și gustului, având adesea un amestec de aditivi pentru a îmbunătăți aspectul și durata de valabilitate.