Din cuprinsul articolului
Pensia socială sau indemnizația minimă garantată este un ajutor financiar oferit de stat pentru persoanele care nu au realizat venituri suficiente pe parcursul vieții active pentru a beneficia de o pensie contributivă adecvată. În România, acest tip de pensie este destinat să asigure un venit minim pentru persoanele vârstnice care altfel ar trăi sub pragul sărăciei.
Detalii despre pensia socială (indemnizația minimă garantată)
Criterii de eligibilitate
- Persoane vârstnice care au atins vârsta de pensionare, dar ale căror contribuții la sistemul de asigurări sociale sunt insuficiente pentru a obține o pensie minimă contributivă.
- Persoane care primesc pensie de invaliditate sau alte forme de pensii sociale dar a căror valoare este sub pragul minim stabilit de stat.
- Pot solicita indemnizația minimă persoanele care au împlini 65 de ani în cazul bărbaților și 63 în cazul femeilor, cu mențiune că din 2030 statul are în vedere să egalizeze pragul de pensionare la 65 de ani.
Valoarea indemnizației
Valoarea pensiei sociale este stabilită prin lege și poate varia în funcție de deciziile guvernamentale și ajustările economice. Este menită să completeze veniturile persoanei până la atingerea unei sume minime garantate.
Odată cu indexarea aplicată de la 1 ianuarie, pensia minimă socială a crescut la 1.281 de lei. Cu toate acestea, pensia socială se acordă pe baza unor criterii ce țin de venituri și vechime în muncă. Se acordă doar persoanelor ale căror venituri nu le poate asigura existența.
Procedura de solicitare
- Cererea pentru pensia socială se depune la Casa Județeană de Pensii sau la casa de pensii sectorială, în funcție de situația individuală.
- Solicitantul trebuie să prezinte documente care să ateste veniturile realizate, perioada de cotizare și alte informații relevante pentru evaluarea dreptului la această indemnizație.
Criterii de acordare
Dosarul pentru pensia minimă trebuie să conțină o serie de documente. În primul rând solicitantul trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii, apoi să prezinte documentele care atestă vârsta, identitatea, istoricul profesional și veniturile pe care le obține.
Documentele se vor depune în original și în copie legalizată.Prin urmare, solicitanții vor depune următoarele documente:
- cerere de pensionare – se obține de la casa teritorială de pensii și se completează cu informații personale și detalii legate de cariera profesională;
- acte de identitate ale solicitantului – pentru verificarea vârstei și identității acestuia;
documente doveditoare ale vechimii în muncă, precum: -carnetul de muncă; – adeverințe de la angajatori; – alte documente care atestă perioadele de activitate profesională; - documente care să ateste veniturile – necesare pentru a determina eligibilitatea pentru pensia minimă garantată.
După ce a fost depusă documentația, Casa de Pensii va trece la evaluarea cererilor în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, trebuie menționat că pensia minimă garantată este indexată periodic, potrivit InfoFinanciar.
Impactul și importanță pensiei minime sociale
- Reducerea sărăciei: Pensia socială ajută la reducerea sărăciei în rândul persoanelor vârstnice, asigurându-le un venit minim pentru a acoperi nevoile de bază.
- Securitate socială: Contribuie la securitatea socială prin asigurarea unui standard de viață minim pentru persoanele care nu au reușit să contribuie suficient la sistemul de pensii.
- Solidaritate: Reflectă principiul solidarității sociale, unde statul sprijină cetățenii vulnerabili.
Pentru informații actualizate și detalii specifice despre cum se poate solicita pensia socială sau indemnizația minimă garantată, vă recomandăm să consulți perodic site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice.