Sari la conținut

O dublă mastectomie pentru a învinge cancerul de sân NU va îmbunătăți șansele de supraviețuire. STUDIU

mastectomie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
A fost lansată campania de constientizare a cancerului de san "We're with you"

Mastectomia dublă, întreprinsă de unele paciente cu cancer de sân ca măsură de precauție, nu oferă niciun avantaj bolnavelor în ceea ce privește supraviețuirea, a relevat un nou studiu.

Descoperirile, publicate săptămâna aceasta în JAMA Oncology, se bazează pe analiza a peste 660.000 de femei diagnosticate cu cancer de sân în anii 2000 și 2019.

Dubla mastectomie nu îmbunătățește șansele de supraviețuire

Femeile care aleg o mastectomie dublă -o procedură de îndepărtare a ambilor sâni, chiar dacă doar unul este afectat de cancer- nu au niciun avantaj față de cele care au avut o lumpectomie mai puțin finală sau o mastectomie, a raportat People.

Femeile care optau pentru cel din urmă au avut șanse de 7% să găsească cancer la celălalt sân mai târziu.

Studiul de două decenii a arătat rate similare de deces în toate cele trei grupuri:

  • 8,5% pentru lumpectomii,
  • 9% pentru mastectomii,
  • 8,5% pentru mastectomii duble.

„Dacă ai un cancer de sân contralateral, riscul de deces crește. Dar prevenirea acestuia nu vă îmbunătățește supraviețuirea”, a spus dr. Steven Narod de la Spitalul Colegiul Femeilor din Toronto.

Pare un paradox. Dar a face o dublă mastectomie poate scădea calitatea vieții”, a remarcat dr. Narod, autorul principal al studiului, potrivit National Institutes of Health.

Cu toate acestea, există cazuri în care o serie de experți spun că măsura preventivă merită luată în considerare. Este vorba de cazul femeilor testate pozitiv pentru ceea ce este cunoscut sub numele de gena BRCA, care prezintă un risc mai mare, a raportat People.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer întâlnit la femei, în afară de cancerele de piele. Mamografiile sunt considerate esențiale pentru depistarea precoce.

Începând cu 2023, grupul operativ al serviciilor preventive din SUA a redus vârsta recomandată de screening la 40 de ani. Femeile sunt încurajate să se supună examinării la doi ani după aceea – o mișcare conform căreia organizația ar putea salva cu aproape 20% mai multe vieți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel