În loc să ne simplifice viața, unele produse de îngrijire ne fac mai mult rău decât bine. Antiperspirantele, rujurile, vopseaua de păr și chiar pasta de dinți pot provoca de la alergii și dermatite, până la boli grave cum sunt cancerele sau Alzheimerul
Antiperspirantele pe bază de aluminiu au fost asociate de multe studii cu apariția cancerului la sân și a bolii Alzheimer, iar medicii se confruntă cu multe cazuri de inflamații ale ganglionilor limfatici din zona axilelor din cauza acestor produse. Motivul: antiperspirantele blochează activitatea glandelor sudoripare, împiedicând eliminarea toxinelor, care se depozitează în acea zonă. „Întâlnim frecvent dermite de contact, eczeme, mai ales din cauza parabenilor și parfumului din antiperspirante, dar și chisturi, denumite hidrosadenită- care se pot infecta”, atrage atenția medicul dermatovenerolog Elena Naumescu.
Atenție la utilizarea pe termen lung!
Conform cercetărilor, compușii ce conțin aluminiu (clorhidrat de aluminiu, potasiu-aluminiu sulfat etc.), odată pătrunși în organism, se acumulează în țesuturi și nu mai pot fi eliminați. În ultimii ani, s-a stabilit că există o legătură între nivelul de aluminiu și Alzheimer, ceea ce face ca utilizarea antiperspirantelor pe termen lung să fie privită cu circumspecție. O altă idee frecvent vehiculată susține că sărurile de aluminiu ar crește nivelul estrogenului (hormonul sexual feminin), asociat cu riscul de cancer la sân. „Deși aluminiul nu a fost dovedit cu efect cancerigen clar, ca parabenii, care s-au găsit în tumorile la sân, este controversat. Există și alternative la antiperspirantele cu aluminiu, însă se pot dovedi mai puțin eficiente la anumite persoane care au probleme cu transpirația excesivă”, explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar din București.
Soluția fără aluminiu
O soluție alternativă la antiperspirantele clasice e piatra de alaun, un cristal mineral cunoscut pentru calitățile sale de a regla transpirația natural. Se găsește în magazinele de tip plafar sub formă de piatră brută sau șlefuită și costă în jur de 20 de lei. Pe ambalaj trebuie să se regăsească inscripția Potasium Alum. Piatra se folosește pe pielea umedă.
Pasta de dinți, cu fluor sau fără?
Pasta de dinți pe bază de fluor, despre care s-a crezut mult timp că întărește smalțul dinților și reduce riscul de apariție a cariilor la copii, s-a dovedit a avea efecte dăunătoare asupra creierului. După 1950, mai multe studii independente au descoperit că fluorul nu contribuie aproape deloc la prevenirea cariilor, ci din contră, expunerea prelungită la acesta poate avea efecte nocive asupra sistemului osos și poate favoriza apariția unor pete pe dantură. Unele companii au renunțat să mai includă fluorul în compoziția pastei de dinți. Fluorul și fluorura de sodium sunt considerate substanțe periculoase, din ele fabricându-se inclusiv otravă de șoareci. În magazinele de tip plafar se găsesc mai multe mărci de paste de dinți, pe bază de plante sau argilă.
Metale grele în rujuri de lux
O amplă cercetare a Agenției Americane a Medicamentului a scos la iveală că nu mai puțin de 400 de tipuri dintre cele mai populare mărci de rujuri conțin plumb. Printre mărcile „contaminate” se numără L’Oreal, Revlon, Avon, Cover Girl, dar și branduri de lux, precum Dior și M.A.C. Un produs e considerat sigur dacă nu conține deloc plumb. „Cu cât un ruj e mai persistent, cu atât conține mai mult plumb, cu efect toxic și neurotoxic. Cât despre rujurile foarte ieftine, pot provoca dermatite locale”, adaugă dermatologul Clătici.
Alergii grave de la vopseaua de păr
Vopseaua de păr poate fi periculoasă din cauza fenilendiaminei (PPD), o substanță ce poate provoca grave alergii și dermatite, dar și a amoniacului, ce deteriorează tirozina, o substanță responsabilă pentru pigmentul natural. În acest sens, capacitatea parului de a reține culoarea se reduce. „Cu cât e mai închisă vopseaua, cu atât e mai dăunătoare”, adaugă și medicul Elena Naumescu. Vopseaua cu amoniac îi afecteaza și pe cei care lucrează în saloane, inhalarea ei provocându-le tuse și iritații ale nasului și gâtului.
Oja îmbolnăvește sistemul nervos
Lacurile de unghii pot fi periculoase din cauza conținutului de toluen, toxic pentru sistemul nervos, și ftalaților, cancerigeni. Inhalat, toluenul poate provoca amețeli și dureri de cap, iar expunerea prelungită în cazul gravidelor poate favoriza apariția malformațiilor fetale. „Utilizarea pe termen lung a ojelor închise poate avea efect de îngălbenire a unghiilor, iar ojele semipermanente fac unghiile fragile”, subliniază dermatologul Clătici. Medicii recomandă o pauză de câteva zile între două aplicări.
Machiajul mineral atacă plămânii
Adesea considerate o alternativă naturală la machiaj, fardurile minerale, de cele mai multe ori sub formă de pudră, pot provoca probleme ale tractului respirator. „Fiind atât de mici, nanoparticulele minerale, plutesc prin aer și pot fi inhalate în plămâni”, mai spune dermatologul Clătici. Deocamdată, nu a a fost emis nici un avertisment în privința machiajului mineral, însă pnenumologii atrag atenția că utilizarea frecventă poate provoca probleme respiratorii. În compoziția acestora se pot regăsi și aditivi periculoși, precum clorura de bismut, talc sau parfumuri.