Sari la conținut

Pensia pe care o vor primi seniorii care au lucrat 5 sau 10 ani peste stagiul complet de cotizare, de la 1 septembrie. Baciu: „Creșteri uriașe”

pensie
Sursă foto: Media Flux
Daniel Baciu, despre o nouă creștere a pensiei

Din cuprinsul articolului

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre marea recalculare a pensiilor din România.

Potrivit șefului CNPP, ”acei pensionari cu venituri mici, cu pensii mici, dar cu contributivitate mare, de peste 40 de ani”, vor avea cele mai mari creșteri.

”Unde avem contributivitate mare, stagiu de cotizare de peste 40 de ani, și faptul că a contribuit în sistem pe salariul minim pe economie, acolo creșterile vor fi substanțiale.

Vor fi chiar de sută la sută, pentru că avem acest bonus, punctele de stabilitate, pentru că aceasta este practic principală noutate din legea pensiilor.

Cu aceste puncte de stabilitate încercăm să prelungim viața activă a fiecărui pensionar, asigurând, totodată, și sustenabilitatea sistemului de pensii. Pentru că cei care rămân în activitate vor avea pensii considerabil mai mari decât cei care optează să iasă la pensie la vârsta standard prevăzută de lege.

Aceste puncte de stabilitate se acordă oamenilor care contribuie. Practic am încercat să întărim acest principiu al contributivității, care este cel mai important principiu din noua lege a pensiilor”, a explicat Daniel Baciu la Digi24.

Nici o pensie nu va suferi o scădere

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași

Întrebat dacă este adevărat că, după recalculare, indiferent de cuantumul pensiei rezultat, niciun venit nu va scădea, Daniel Baciu a afirmat că acest lucru este prevăzut în lege.

”Noi respectăm legea, vorbim de Legea 360. Dacă prin noua formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a spus el.

Noua lege a pensiilor care va intra în vigoare la 1 septembie 2024 nu menționează nimic despre o pensie suplimentară cunoscută și ca a 13-a pensie. Astfel, vârstnicii români nu vor primi un astfel de ajutor din partea statului, potrivit RomâniaTV.ro.

Deși nu se acordă a 13-a pensie, vârstnicii cu venituri sub 2000 de lei dar și alte categorii vulnerabile, vor putea primi în continuare vouchere sociale în valoare de 250 de lei, o dată la 2 luni, pentru alimente și mese calde.

Începând cu 2025 și până în 2027, aceste carduri vor avea o valoare nominală de 125 lei, fiind alimentate o dată la șase luni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel