Din cuprinsul articolului
Pensii SUSPENDATE în luna august. Unii pensionari își pot pierde veniturile pentru care au plătit taxe și impozite o viață întreagă, dacă nu vor depune un document la Casa de Pensii. Măsura a intrat în viguare și îi vizează pe cei care locuiesc în afara țării.
Obligațiile românilor stabiliți în străinătate
Pensionarilor li s-a cerut să aibă un „certificat de viață” prin care să demonstreze că nu au murit. Noua lege poate părea absurdă, dar vine în contextul în care au fost multe situații în care conaționalii încasau bani de la stat pentru rudele lor decedate de ani buni. Ministerul Muncii a venit cu ideea de a-i pune pe bătrâni să meargă, de două ori pe an, fizic, să arate că sumele de la stat chiar ajung în buzunarele lor.
„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”, arată Legea 360/2023.
Documentul care atestă că pensionarul este în viață
„Adio” de la pensii
Potrivit Casei Națională de Pensii Publice, documentul care atestă că pensionarul este în viață trebuie depus de două ori pe an. Primul, până pe data de 31 martie, iar cel de-al doilea, până pe 30 septembrie. Certificatul de viață se obține doar după vizita la centrele specializare.
Românii pot depune contestații pentru a-și primii banii înapoi
Cei care stau în străinătate și nu depun cele două acte își iau „adio” de la pensii. Începând de luna următoare, nu mai au acest drept. Dacă reușesc, într-un final, să depună actele, chiar și după termenul stabilit, își vor primi banii înapoi, dar procedura va fi mult mai complicată, potrivit bugetul.ro.