Sari la conținut

De ce carnea de porc este mai benefică decât carnea de vită?

carne
Sursa foto: pexel.com
ingredient pentru carne

Atunci când alegeți între carnea de porc și cea de vită, cea din urmă este considerată, în general, mult mai sănătoasă decât prima. Cu toate acestea, există o opinie conform căreia carnea de porc este mai puțin sănătoasă.

Mulți ar putea fi surprinși de concluziile experților, dar conținutul de proteine și grăsimi al acestor tipuri de carne este aproape același. Potrivit nutriționistului rus Dr. Galina Kazantseva, carnea de porc este mai benefică decât cea de vițel.

Carnea de porc – de ce este mai utilă decât cea de vită

„Datorită compoziției chimice a proteinelor și grăsimilor, carnea de porc este mai ușor de digerat și, în comparație cu alte tipuri de carne, solicită mai puțin ficatul. Totuși, acest lucru nu este valabil pentru părți precum coastele și gâtul”, spune nutriționistul Galina Kazantseva.

Carnea de porc conține mult mai multă vitamina B3, ceea ce înseamnă că acest produs îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. În plus, este bogată în seleniu, un oligoelement care promovează sănătatea pielii, producția de hormoni tiroidieni și reînnoirea celulară. Comparativ cu carnea de porc, carnea de vită conține mai mult fier, zinc, sodiu, magneziu, potasiu, calciu și fosfor și vitamina B4.

Proprietăți utile ale cărnii de porc

Potrivit nutriționistului, vitamina B1 joacă un rol important în metabolismul carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. În plus, îmbunătățește abilitățile mentale și starea de spirit, normalizează apetitul, îmbunătățește circulația sângelui, având astfel un efect benefic asupra activității sistemului cardiovascular.

„În plus față de vitamina B1, carnea de porc conține acizi grași nesaturați, aceștia fiind acidul linolenic, linoleic și oleic. Cei mai mulți dintre aceștia se găsesc în untură. În plus, carnea de porc este bogată în zinc, seleniu, magneziu și lizină, care îmbunătățește absorbția calciului”, spune expertul.

„Consumul părților grase din această carne ar trebui să fie limitat la persoanele cu exces de greutate corporală, boli pancreatice, tulburări ale metabolismului lipidic și la cele cu risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare. Dar, în general, acest lucru nu înseamnă că ar trebui exclusă complet. Normele de consum de carne de porc sunt individuale pentru fiecare, depind de metabolismul de bază și de activitatea fizică”, explică expertul.

În general, nu se recomandă consumul de carne de porc dacă nu există contraindicații medicale.

Potrivit medicului, conținutul caloric al felului de mâncare va varia în funcție de faptul dacă carnea de porc este gătită, gătită cu o cantitate mare de ulei sau la grătar. În ciuda faptului că nutriționiștii apreciază de obicei carnea de porc ca fiind un produs cu valoare nutritivă ridicată, expertul reamintește că dieta trebuie să fie echilibrată.

Și unii oameni sunt sfătuiți să nu mănânce deloc carne de porc , sub orice formă sau volum. Acest lucru este valabil pentru persoanele cu:

  • gastrită și colecistită
  • probleme ale vezicii biliare;
  • sindromul intestinului iritabil;
  • pancreatită;

Și este important să ne amintim că carnea de porc, ca orice carne roșie, poate provoca cancer de colon. Bacteriile din intestin trebuie să lucreze mai mult pentru a procesa alimentele grele și imunitatea scade.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel