Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce îmbătrânim, menținerea sănătății inimii și a nivelului de colesterol devine din ce în ce mai importantă, în special pentru persoanele de peste 40 de ani. Alegerea dietei joacă un rol important în această privință, aportul de proteine fiind un factor cheie.
Carnea roșie este cunoscută ca fiind o sursă populară de proteine, dar poate crește nivelul colesterolului și riscul de boli de inimă. Așadar, dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea inimii, este important să găsiți alternative proteice mai sănătoase.
Dieteticienii înregistrați Lisa Andrews și Kruttika Nanavati au numit care sunt acestea. Aceste alimente proteice sănătoase nu numai că ajută la controlul nivelului de colesterol, dar oferă și toți nutrienții esențiali.
Potrivit nutriționiștilor, cele mai bune opțiuni includ proteinele pe bază de plante, carnea de pasăre, crustaceele și peștele gras.
Alimente proteice care scad colesterolul după 40 de ani
„Există multe surse delicioase și sănătoase de proteine care nu implică deloc carnea, așa că nu le subestimați”, spune Dr. Nanavati, amintind că alimente precum fasolea, lintea și tofu sunt alternative nutritive la carnea roșie. Ea adaugă că proteinele vegetale sunt bogate în nutrienți sănătoși pentru inimă și fibre, care ajută la scăderea colesterolului și la reducerea inflamațiilor.
‘Fibrele vă fac, de asemenea, să vă simțiți sătui pentru mai mult timp, ajutându-vă să vă controlați greutatea. Includerea acestor opțiuni vegetariene în dieta dumneavoastră va oferi o sursă sățioasă de proteine și vă va ajuta să vă atingeți obiectivele de pierdere în greutate”, adaugă Dr. Nanavati.
„Pentru cei care iubesc fructele de mare, vă puteți bucura de creveți și midii. Creveții și alte fructe de mare sunt bune pentru inimă, deoarece conțin seleniu, un antioxidant care protejează celulele corpului de deteriorarea cauzată de radicalii liberi”, spune Dr. Andrews.
În plus, fructele de mare sunt o sursă de acizi grași omega-3, care susțin sănătatea inimii prin reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge. Creveții și fructele de mare sunt, de asemenea, ideale pentru persoanele care își urmăresc greutatea și caută alimente proteice gustoase care ajută la scăderea colesterolului.
Puiul fără piele sau curcanul sunt alegeri clasice pentru proteine slabe. Dr. Andrews subliniază că carnea de pasăre este importantă deoarece „puiul și curcanul fără piele sunt mai bune pentru pierderea în greutate deoarece sunt slabe și mai puțin calorice decât carnea roșie”.
Dr. Nanavati este, de asemenea, de acord cu această afirmație, menționând că „pieptul de pui este sărac în grăsimi și bogat în proteine”.
Peștii grași precum somonul, halibutul și macroul sunt buni înlocuitori pentru carnea roșie. Dr. Andrews notează că aceste surse de proteine gustoase „conțin acizi grași omega-3, care ajută la reducerea inflamației și protejează inima”.
În plus, aceste grăsimi sănătoase nu numai că susțin sănătatea inimii, dar ajută și la pierderea în greutate.
Între timp, Dr. Nanavati recomandă consumul de somon la cuptor sau înăbușit, care va ajuta la scăderea colesterolului și va susține sănătatea generală a inimii.