Din cuprinsul articolului
Un stil de viață sănătos este de obicei asociat cu un risc redus de declin cognitiv la adulții în vârstă. Cu toate acestea, printre obiceiurile de viață, cercetătorii au identificat acum factorul cheie care are cel mai mare efect asupra sănătății cognitive a vârstnicilor.
Potrivit celui mai recent studiu condus de cercetătorii UCL, care a presupus evaluarea a aproximativ 32.000 de adulți cu vârsta peste 50 de ani din 14 țări europene, fumatul a apărut ca cel mai important factor de stil de viață care decide rata declinului cognitiv.
Cel mai nociv obicei legat de declinul cognitiv la adulții în vârstă
Pentru studiu, cercetătorii au luat în considerare rata declinului cognitiv în ceea ce privește patru comportamente de sănătate. Este vorba de fumat, de consumul de alcool, activitatea fizică și contactul social. Funcția cognitivă a participanților a fost măsurată folosind teste de memorie și fluență verbală.
Participanții au fost clasificați în funcție de stilul lor de viață, luând în considerare dacă:
- au fumat,
- au făcut exerciții fizice moderate sau viguroase cel puțin o dată pe săptămână,
- au interacționat cu prietenii și familia săptămânal
- au consumat alcool în limitele specificate (până la două băuturi pe zi pentru bărbați sau una. băutură pe zi pentru femei).
Cercetătorii au observat că declinul cognitiv a fost semnificativ mai rapid la persoanele care au fumat, scorurile lor cognitive scăzând cu până la 85% mai mult în 10 ani, comparativ cu nefumătorii.
Beneficiile renunțării la fumat
Între timp, declinul cognitiv a fost în general similar în toate stilurile de viață ale nefumătorilor. Cu toate acestea, fumătorii care au avut alte trei obiceiuri sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, consumul de alcool cu moderație și socializarea regulată au avut o rată de declin cognitiv similar cu nefumătorii.
Cercetătorii avertizează că factori precum vârsta, sexul, țara, educația, bogăția și afecțiunile cronice trebuie să fi afectat rezultatele studiului.
„Studiul nostru este observațional, deci nu poate stabili în mod definitiv cauza și efectul. Dar sugerează că fumatul ar putea fi un factor deosebit de important care influențează rata de îmbătrânire cognitivă.
Dovezile anterioare sugerează că indivizii care se angajează în comportamente mai sănătoase au un declin cognitiv mai lent. Totuși, nu a fost clar dacă toate comportamentele au contribuit în mod egal la declinul cognitiv sau dacă au existat comportamente specifice care au determinat aceste rezultate.
Descoperirile noastre sugerează că dintre comportamentele sănătoase pe care le-am examinat, renunțarea la fumat poate fi printre cele mai importante în ceea ce privește menținerea funcției cognitive”, dr. Mikaela Bloomberg. , a declarat autorul principal, UCL Behavioral Science & Health, într-un comunicat de presă.