Sari la conținut

Medic: acestea sunt cele mai bune alimente fermentate pentru digestie. Reduc grăsimea abdominală și riscul de diabet

alimente fermentate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai bune alimente fermentate pentru digestie

Este posibil ca alimentele fermentate acidulate să nu fie prima alegere pentru sațietate, dar sunt excelente pentru sănătatea intestinului, deoarece procesul de fermentație produce probiotice care ajută la digestie.

Gastroenterologul Will Bulsiewicz a vortbit despre beneficiile a două mâncăruri fermentate pentr EatingWell.

„Există întotdeauna o ierarhie în mâncare; sunt alimentele pe care le-aș pune în partea de sus și cele pe care le-aș pune în partea de jos”.

Bulsiewicz a explicat de ce preferă kimchi și varza murată.

Cele mai bune alimente fermentate pentru sănătatea intestinului

Varza, baza pentru kimchi și varză murată, este plină de antioxidanți și vitamina C și a fost numită pe bună dreptate „super-aliment”. Procesul de fermentație care duce varza crudă la kimchi sau varză murată creează probiotice care susțin microbiomul intestinal, care este cheia răspunsului imunitar al organismului.

„Când vine vorba de alimente fermentate, aș pune plantele fermentate în vârf; exemple ar fi kimchi și varza murată”, a spus Bulsiewicz.

  • Kimchi-ul poate avea beneficii dincolo de digestie.

Un studiu publicat în ianuarie în BMJ Open a constatat că felul de mâncare tradițional coreean de legume fermentate poate ajuta la reducerea grăsimilor din zona stomacului și poate reduce riscul de diabet de tip 2.

Superalimentul fermentat este, de asemenea, cunoscut pentru că vindecă mahmureala.

Kimchi se face prin sărarea și fermentarea legumelor, de obicei varză și ridichi, și adăugarea de condimente precum usturoi, ceapă și sos de pește. Varza și ridichea sunt bogate în fibre alimentare, bacterii lactice care îmbunătățesc microbiomul, vitamine și polifenoli.

  • Varza murată, obținută prin fermentarea verzei mărunțite, este la fel de benefică și bogată în nutrienți.

Nutriționistul Claire Sorlie îl recomandă chiar și față de suplimentele scumpe cu probiotice: „Dacă încercăm doar să obținem o doză zilnică de probiotice, sursele de alimente precum varza murată sunt o opțiune mult mai bună și conțin adesea mai multe tulpini. Poți începe cu doar o linguriță pe zi”, a spus ea pe TikTok în aprilie.

Bulsiewicz explică că kimchi și varza murată conțin atât prebiotice, cât și probiotice, precum și fibre.

„Fermentarea înseamnă transformare, iar transformarea nu înseamnă doar adăugarea de bacterii la acest proces. Include, de asemenea, crearea de acid”, a menționat el pentru EatingWell. „De aceea varza murată este amară, nu doar sărată. Fibra este transformată și devine o formă nou-nouță de fibre care vă susține intestinul.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel