Sari la conținut

Meteo 8-21 iulie. România, lovită de un fenomen extrem cum nu a mai avut loc în istorie

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
starea vremii

Meteo 8-21 iulie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Potrivit ANM, România se va confrunta cu una dintre cele mai lungi perioade de caniculă din istorie, cu temperaturi extreme ce vor dura între 7 și 10 zile.

Meteorologii au anunțat luni, 8 iulie 2024, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. În prima săptămână, valul de căldură va fi intens, cu temperaturi maxime de 35-38 de grade Celsius și posibilități de creșteri locale între 11 și 13 iulie. Noaptea, temperaturile vor rămâne ridicate, situându-se între 20 și 24 de grade Celsius, potrivit infofinanciar.ro. 

Meteo 8-21 iulie. Prognoza ANM

„Din cauza transportului de aer tropical, valul de căldură va persista și se va intensifica pe parcursul săptămânii. Canicula va afecta majoritatea regiunilor, iar stresul termic va crește zilnic. Temperaturile maxime la umbră vor fi între 32 și 40 de grade Celsius, iar minimele între 16 și 25 de grade Celsius, indicând nopți tropicale. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în majoritatea țării, făcând ca temperaturile resimțite să depășească 40 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza, când se vor înregistra averse slabe, descărcări electrice și intensificări ale vântului, în special în Carpații Occidentali și Meridionali, precum și în nordul Carpaților Orientali”, au precizat specialiștii ANM.

După data de 15 iulie, se preconizează o ușoară scădere a temperaturilor. Termometrele vor indica valori între 32 și 35 de grade Celsius, iar noaptea temperaturile vor fi între 17 și 21 de grade Celsius. Precipitațiile vor fi deficitare, cu o lipsă de ploi în prima săptămână, urmată de perioade cu instabilitate atmosferică locală.

Vremea pe regiuni

În Crișana, valul de căldură va fi intens și persistent, cu temperaturi maxime de 35-37 de grade Celsius. Nopțile vor fi tropicale, cu minime între 20 și 23 de grade Celsius. După 15 iulie, maximele vor scădea la 31-35 de grade, iar minimele la 16-20 de grade. Precipitațiile vor fi reduse, dar instabilitatea atmosferică se va accentua ulterior.

În regiunile de munte, temperaturile vor fi ridicate pe aproape întreg intervalul. Între 10 și 15 iulie, valul de căldură va aduce temperaturi de 35-39 de grade Celsius și nopți foarte călduroase. Precipitațiile vor lipsi până pe 17 iulie, după care vor apărea episoade de instabilitate atmosferică.

În Oltenia, canicula va persista între 10 și 15 iulie, cu temperaturi de 35-39 de grade și nopți tropicale, cu minime între 20 și 23 de grade Celsius. Precipitațiile vor fi reduse, cu posibile manifestări locale de instabilitate atmosferică după 17 iulie.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel