Sari la conținut

Smochinele, o adevărată comoară pentru sănătate! Care sunt cele patru beneficii principale

smochine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
smochinele, o adevărată comoară de substanțe utile

Smochinele, o adevărată comoară pentru sănătate! Smochinele, deși au o mulțime de nutrienți, au și zahăr, care le oferă acel gust dulce și drăguț și care le face unul dintre fructele noastre preferate de vară.

Un nutriționist avertizează că ar trebui să avem grijă să nu exagerăm cu consumul de smochine, întrucât șase smochine uscate au aproximativ 24 de grame de zahăr. Cu toate acestea, se remarcă faptul că conținutul ridicat de fibre din smochine ajută la încetinirea impactului zahărului asupra nivelului de zahăr din sânge.â

Fibre care susțin digestia sănătoasă

beneficii smochine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aceste fructe de vară conțin fibre care susțin digestia sănătoasă, ameliorează constipația și îmbunătățesc sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Nutrienți esențiali precum cuprul, potasiul, manganul, magneziul și vitamina K. Alți nutrienți care pot lupta împotriva cancerului, ajută la gestionarea zahărului din sânge și ajută la eforturile de scădere în greutate.

Beneficiile pentru sănătate ale smochinelor

1. Fibre, minerale și vitamine

Un mare beneficiu al smochinelor este valoarea lor nutritivă. Două smochine crude de mărime medie oferă 2 grame de fibre.

In aceasta cantitate contin si multe minerale esentiale, precum fier, magneziu si calciu. „Mineralele sunt importante pentru formarea oaselor puternice, menținerea tensiunii arteriale sănătoase și absorbția nutrienților din alimente”, explică nutriționistul.

2. Ele promovează sănătatea inimii

Studiile au arătat că extractul de smochine poate ajuta sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale, în timp ce altele arată că poate îmbunătăți și nivelul colesterolului prin creșterea „colesterolului bun” HDL și scăderea colesterolului total și a trigliceridelor.

Este de remarcat faptul că aceste studii au fost făcute într-un laborator și nu la oameni, iar cercetările suplimentare vor fi necesare pentru a stabili științific beneficiile smochinelor. Fibrele pe care le conțin reduce riscul de boli precum cancerul de colon. boli de inima si diabet de tip 2.

3. Îmbunătățesc digestia

Majoritatea fructelor pline de fibre sunt grozave pentru digestie, iar smochinele nu fac excepție. Smochinele furnizează nutrienți prebiotici care hrănesc bacteriile bune din intestin. Un microbiom sănătos poate duce la un risc mai mic de inflamație și la o mai bună funcție imunitară.

Smochinele sunt, de asemenea, un remediu natural uimitor atunci când intestinele sunt lente. De asemenea, sunt ideale pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil cu constipație.

Într-un studiu efectuat pe 150 de persoane cu sindrom, participanții care au mâncat 45 de grame de smochine uscate de două ori pe zi au experimentat mai puține balonări, mai puține dureri intestinale și mai puține eforturi pentru a avea mișcări intestinale.

4. Ei echilibrează nivelul zahărului din sânge

Smochinele pot ajuta, de asemenea, la menținerea stabilă a zahărului din sânge. Într-un mic studiu, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care au băut zilnic ceai din frunze de smochin au înregistrat o scădere a nivelului de zahăr din sânge. În timpul lunii în care au băut ceaiul, au avut nevoie de aproximativ 12% mai puțină insulină, un medicament pentru diabet care ajută la menținerea zahărului din sânge.

Fructele conțin antioxidanți puternici și substanțe chimice antiinflamatoare, cum ar fi carotenoidele și polifenolii, care pot ajuta la reducerea unora dintre efectele inflamatorii ale diabetului asupra organismului dumneavoastră.

Nutriționistul avertizează că dacă exagerăm, mâncăm mai multe smochine decât este recomandat, din cauza efectului său laxativ? ne poate provoca dureri în intestin și diaree.

O smochină de mărime medie conține aproximativ:

  • 37 de calorii
  • 0,2 grame de grăsime
  • 0,9 grame de proteine
  • 9,6 grame de carbohidrați
  • 1,5 grame de fibre
  • 194 miligrame de potasiu
  • 10 miligrame de magneziu
  • 6 micrograme de vitamina K
  • 0,1 miligrame de vitamina B6

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel