Din cuprinsul articolului
Casa Națională de Pensii a emis miercuri o declarație pentru a clarifica discuțiile publice privind o potențială reducere a pensiilor. Instituția a subliniat că până în prezent nu a fost luată nicio decizie cu privire la recalcularea pensiilor în conformitate cu Legea 360/2023.
Deciziile de recalculare în baza acestei legi vor fi comunicate de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în perioada 15-31 august, notează InfoFinanciarul.
„Cu privire la discuțiile apărute în spațiul public legate de „scăderea pensiilor”
• Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.
Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat.
În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.
Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Națională de Pensii.
Seniorii care au primit decizii de tăiere a pensiilor
Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, a explicat la Antena 3 CNN cine sunt acești pensionari și ce trebuie să facă românii în cazul în care primesc o astfel de decizie.
”Am primit telefoane foarte multe din toată țara, oameni în stare de șoc, oameni care plâng, oameni care se lamentează în toate felurile, care au primit decizii de micșorare a pensiilor și de recuperare a unor debite create în sarcina lor din erorile funcționarilor de la casele de pensii.
Ori prin legea 125 / 2014 se cere ca erorile funcționarilor de stat în sarcina pensionarilor să nu fie recuperate de la pensionari, ci să fie acoperite de stat.
În schimb, noi am adăugat ceva în legea aceasta, și am pus acolo, la sfârșit, cu litere mici, să nu se vadă bine, ”prin contestare”. Oamenii nu cunosc legea, de multe ori nici avocații nu știu, probă este faptul că și cei din Guvern o ignoră, atâta timp cat ieri s-a dat chiar o ordonanță în sensul acesta. Nu văd de ce era nevoie să se mai dea această ordonanță”, a explicat expertul în pensii.
Expert în pensii: o meschinărie atât de urâtă, pentru niște oameni în ultima parte de viață
”Problema este că aceste erori, care se pretind că există, nu sunt demonstrate. Casele de Pensii nu se deranjează să arate pensionarului unde a fost greșeala.
Acum vreo 10 zile, doamna ministru, într-o emisiune, eu atunci am crezut că este o bâlbă, a spus clar că s-au emis 15 milioane de decizii. Ori nu avea logică să emiți 15 milioane de decizii. Ei bine, acum am înțeles de ce au fost emise 15 milioane, pentru că o parte din ele sunt, de fapt, de micșorare a pensiilor, după care urmează o actualizare pe Legea 360. Mi se pare o meschinărie atât de urâtă, pentru niște oameni în ultima parte de viață, care sunt foarte fragili…”, a mai spus ea.