Sari la conținut

Bolile care pot duce la apariția de fire de păr în barbă la femei. Orice femeie ar trebui să știe acum poate scăpa de părul facial

par in barba
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
parul facial indica de ce boli suferi

Bolile care pot duce la apariția de fire de păr în barbă la femei.  Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, părul facial devine mai pronunțat, în special pe bărbie și deasupra buzei superioare. Însă, fire de păr în barbă la femei pot fi un semn de boală.

Menopauza și firele de păr în barbă la femei

Cu toții avem pe corp foliculi vellus care produc păr foarte fin, pentru că acesta are un rol important: ajută la reglarea temperaturii corpului. Schimbările hormonale, cum ar fi cele pe care le experimentăm în perioada pubertății, pot transforma părul vellus în păr terminal, a explicat medicul endocrinolog Vinni Makin pentru centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA, citează medicool.ro.

Bolile care duc la apariția de fire de păr în barbă la femei

Dacă numărul firelor de păr nu se limitează la câteva și nu te afli într-o etapă a vieții caracterizată de schimbări hormonale, poate fi vorba despre una dintre următoarele situații:

Hirsutismul: Reprezintă o creștere excesivă a părului la femeile aflate la vârsta reproductivă din cauza unui dezechilibru hormonal – în special, a supraproducției de androgeni. Există și situații de hirsutism idiopatic, în care nu este prezent un dezechilibru hormonal și cauza nu poate fi identificată.

Hipertricoza: Reprezintă creșterea excesivă a părului pe corp cauzată de alte afecțiuni medicale sau de efectele secundare ale unor medicamente.

Iată care sunt cele mai comune cauze medicale ale creșterii părului facial, inclusiv ale apariției de fire de păr în barbă la femei:

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune endocrină poate avea cauze genetice și este foarte comună. Între 5% și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă au sindromul ovarelor polichistice. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale hirsutismului, iar în cazurile severe, ea poate duce la creșterea unui număr foarte mare de fire de păr pe bărbie.

Boala cauzează o serie de complicații, de la cicluri menstruale neregulate și acnee, până la un risc semnificativ crescut de diabet de tip 2. Ea cauzează o producție excesivă de hormoni androgeni care stimulează creșterea părului în zonele dependente de androgeni ale corpului. Totodată, supraproducția de androgeni duce la pierderea părului de pe scalp.

Diabetul, o altă cauză de apariție a unor fire de păr în barbă la femei

Există o corelație între rezistența la insulină și supraproducția de androgeni (hiperandrogenism), însă mecanismele nu au fost pe deplin elucidate. Nivelurile ridicate de insulină din organism pot duce la o creștere a producției de hormoni masculini.

Unele persoane diagnosticate cu diabet pot observa o creștere excesivă a părului pe corp și pe față, cum ar fi buza superioară, bărbia și maxilarul. În același timp, părul de pe scalp se subțiază și devine fragil. Este important de menționat că nu toate persoanele cu diabet dezvoltă hirsutism.

Mască pentru eliminarea firelor din păr din barbă și mustață

turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ingredientul principal al acestei măști este turmericul, condiment indian, iar dacă firele de păr nu dispar complet sau doar parțial după prima epilare, atunci după mai multe proceduri se vor opri din creștere. Iata reteta:

Ingrediente necesare:

• 3 linguri de lapte;

• 2 lingurite de turmeric;

• 2 linguri de faina de orez, poate de grau;

• o jumătate de linguriță de sare.

Mod de preparare si aplicare. Se amestecă toate ingredientele, se amestecă bine și se aplică pe zonele cu probleme, ținând timp de 20 de minute până se usucă complet. Apoi ștergeți ușor cu o cârpă umedă sau un șervețel. Pentru a preveni uscarea pielii, aplicați o cremă sau ulei hidratant. Dacă folosești în mod regulat masca cu turmeric, vei uita de „mustață” și de orice păr de pe față, brațe, picioare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel