Din cuprinsul articolului
A avea anxietate poate dubla riscul de a dezvolta boala Parkinson la adultii peste 50 de ani, a relevat un studiu recent. Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care afectează viața a aproape 10 milioane de oameni din întreaga lume.
Este o tulburare progresivă cauzată de moartea sau afectarea celulelor nervoase din partea creierului care controlează mișcarea.
Risc dublu de Parkinson pentru persoanele peste 50 de ani care au anxietate
În cel mai recent studiu, cercetătorii au examinat dacă există o legătură între anxietatea nou dezvoltată la persoanele de peste 50 de ani și eventualul diagnostic al bolii Parkinson.
Ei au analizat o cohortă cuprinzând 109.435 de pacienți care au dezvoltat anxietate după ce au ajuns la 50, comparându-i cu 878.256 de control care nu aveau anxietate.
Echipa a urmărit participanții pentru caracteristicile tipice ale bolii Parkinson, cum ar fi probleme de somn, depresie, tremor și probleme de echilibru, din momentul diagnosticării anxietății până cu un an înainte de diagnosticul Parkinson.
Acest lucru i-a ajutat să înțeleagă riscul fiecărui grup de a dezvolta boala Parkinson în timp și să-și identifice factorul de risc.
Rezultatele au arătat că există un risc de două ori mai mare de apariție a bolii Parkinson în grupul de anxietate după ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, deprivarea socială, factorii stilului de viață, bolile mintale severe, traumatismele craniene și demența.
Tratament mai bun al bolii Parkinson, în stadiile incipiente
Pentru cei cu anxietate, factori precum depresia, tensiunea arterială scăzută, tremor, rigiditate, probleme de echilibru, constipație, tulburări de somn, oboseală și provocări cognitive au fost legați de un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson.
„Se știe că anxietatea este o trăsătură a stadiilor incipiente ale bolii Parkinson, dar înainte de studiul nostru, riscul prospectiv de Parkinson la cei peste 50 de ani cu anxietate de nou-apariție era necunoscut”, a spus co-autorul principal, dr. Juan Bazo Avarez, într-un comunicat de presă.
Înțelegând că anxietatea și caracteristicile menționate sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson la vârsta de 50 de ani, specialiștii speră că pot fi capabili să detecteze afecțiunea mai devreme și să ajute pacienții să obțină tratamentul de care au nevoie.
„Anxietatea nu este la fel de bine cercetată ca alți indicatori timpurii ai bolii Parkinson. Cercetările ulterioare ar trebui să exploreze modul în care apariția timpurie a anxietății se leagă de alte simptome timpurii și de progresia de bază a bolii Parkinson în stadiile sale incipiente.
Acest lucru poate duce la un tratament mai bun al bolii Parkinson. condiție în stadiile sale incipiente”, a arătat coautorul principal, profesorul Anette Schrag.