Din cuprinsul articolului
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă care poate fi gasită în alimente precum produsele lactate, carnea, peștele, carnea de pasăre, brânza și cerealele fortificate.
Această vitamină nu poate fi produsă în organism, ea poate fi obținută doar prin consumul de alimente bogate în vitamina B12.
Vitamina B12 ajută la producerea celulelor roșii din sânge, îmbunătățește funcția nervoasă, crește metabolismul celular și formarea ADN-ului. Vă ajută să vă mențineți ochii, oasele, pielea și mintea sănătoase.
Pentru adulți se recomandă zilnic 2,4 micrograme de vitamina B12. O deficiență de vitamina B12 poate provoca o lipsă de oxigen în țesuturi și organe din cauza producției mai mici de globule roșii, vă puteți simți obosit și vă poate afecta sănătatea generală.
Simptome de deficit de vitamina B12
Mai jos sunt 5 probleme care pot apărea din cauza deficienței de vitamina B12.
- Crampe musculare și slăbiciune: Din cauza deficienței de vitamina B12, sistemul dumneavoastră nervos este afectat negativ, ceea ce provoacă crampe musculare și slăbiciune.
- Oboseală: Producția de celule roșii din sânge este afectată din cauza lipsei de vitamina B12, care afectează furnizarea de oxigen și duce la oboseală.
- Piele palidă sau galbenă: Deficiența de vitamina B12 poate duce la anemie și vă poate face pielea palidă din cauza globulelor roșii imature.
- Problemă gastrointestinală: din cauza lipsei de vitamina B12 poate provoca greață, diaree, gaze, balonare, constipație și alte simptome gastrointestinale.
- Dureri de cap: Deficitul de B12 poate provoca migrene care poate duce la dureri de cap severe.
Semne timpurii ale unui nivel scăzut de vitamina B12 în organism
Acestea sunt 10 semne timpurii ale deficienței de vitamina B12 în organism, care apar în special noaptea.
- Amorțeală
- Oboseală
- Greață
- Scăderea poftei de mâncare
- Oboseala
- Anemia
- Pierdere în greutate
- Sentimente de frustrare
- Durere la gură sau la limbă
- Senzație de furnicături în mâini și picioare
Organele care sunt afectate din cauza lipsei de deficiență de vitamina B12 sunt măduva osoasă, sângele și sistemul nervos. Dacă aceasta rămâne netratată, poate duce la deteriorarea celulelor creierului și la lipsa globulelor roșii.
Pentru a evita aceste probleme, puteți consuma carne, ficat, carne de pasăre, produse lactate, pește, cereale fortificate pentru micul dejun și alimente bogate în vitamina B12. Tratamentul adecvat este foarte recomandat prin consultarea medicului dumneavoastră pentru medicamente și dietă în funcție de starea dumneavoastră de sănătate.