Sari la conținut

Cum poţi cumpăra vechime la pensie de la 1 iulie 2024?

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

De la 1 septembrie 2024, 3.500.000 de pensii vor crește cu procente semnificative, potrivit noilor calcule de la Ministerul Muncii și de la Casa de Pensii. Astfel, pe lângă recacularea pensiilor, pragul de impozitare va crește și pensionarii rămân cu mai mulți bani în buzunar.

Tot de la 1 iulie 2024, salariul minim pe economie în România va fi majorat la 3.700 de lei, cu implicații importante asupra contribuțiilor de asigurări sociale și a modalităților prin care românii își pot cumpăra vechime pentru pensie.

Cum va afecta creșterea salariului minim cumpărarea vechimii pentru pensie

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a detaliat aceste schimbări într-un interviu recent, oferind informații esențiale pentru cei afectați de această măsură.

Astfel, majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024 va avea efecte directe asupra contribuțiilor de asigurări sociale. În plus, una dintre cele mai importante aspecte ale majorării salariului minim este impactul asupra celor care doresc să-și cumpere vechime pentru pensie.

Potrivit lui Daniel Baciu, cei care vor să achiziționeze vechime vor trebui să plătească mai mult odată cu creșterea salariului minim, deoarece contribuția de asigurări sociale de 25% se calculează în funcție de noul salariu minim.

„Când se încheie un contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii, contribuția de asigurări sociale de 25% se calculează în funcție de salariul minim pe economie. De aici pornim. De la salariul minim, dar se poate plăti și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a mai spus șeful Casei Naţionale de Pensii.

pensie
Sursă foto: Biz

Oportunități în sistemul de pensii

Sistemul de pensii din România oferă acum mai multă flexibilitate pentru cei care doresc să își asigure o pensie decentă la bătrânețe. Creșterea salariului minim pe economie vine cu o oportunitate pentru cei care nu au acumulat destulă vechime în muncă. Acestora li se permite să compenseze perioadele lipsă și să își asigure o pensie mai bună.

„Am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru, iar acum este valabil și în noua lege a pensiilor. A fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, a explicat Baciu.

Opțiunea de a plăti contribuții pe baza unui venit mai mare decât salariul minim este de asemenea disponibilă, ceea ce oferă o mai mare libertate și personalizare în planificarea pensiei. Această măsură este esențială pentru cei care au posibilități financiare mai mari și doresc să contribuie suplimentar pentru a beneficia de o pensie mai generoasă.

În conformitate cu noua Lege a Pensiilor și cu OUG 70 și 163 din 2023, persoanele care se află în situația să aibă nevoie să „cumpere” vechime pentru a compensa perioadele când nu au contribuit la sistemul de pensii mai pot profita de această oportunitate doar până la data de 31 decembrie 2024.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel